Actorul american Will Smith si sotia sa, Jada Pinkett Smith, vor fi maestri de ceremonie la concertul traditional organizat in onoarea laureatului Nobel pentru pace, la evenimentul care va avea loc pe 11 decembrie, la Oslo, a anuntat Institutul Nobel.
In varsta de 41 de ani, eroul din "Bad Boys", "Men in Black" si "Independence Day" a fost ales atat datorita celebritatii sale, cat si a angajamentului politic si umanitar, a declarat Geir Lundestad, directorul Institutului, potrivit NewsIn.

"Am masurat importanta lui cand am citit ca frecventarea cinematografelor a crescut in Statele Unite, in mare parte pentru ca Will Smith nu a parasit filmul", a explicat Lundestad, citat de AFP.

Cantaretul de reggae Wyclef Jean, cantareti de muzica country Toby Keith, Donna Summer, portoricanul Luis Fosni si duo-ul Amadou si Mariam fac parte dintre artistii care vor urca pe scena.

Un numar record de 250 de candidaturi au fost depuse in acest an pentru premiul Nobel pentru Pace.

Cele mai discutate dintre distictiile Nobel, premiile pentru pace, ar trebui sa puncteze, conform motivatiei Comitetului Nobel, efortul de a promova drepturile si libertatile umane, medierea conflictelor internationale si lupta pentru dezarmare.

Nu de putine ori, insa, regasim printre nominalizatii Nobelului figuri controversate sau, din contra, absenta unor nume emblematice ale luptei pentru pace.

Secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Iosif Visarionovici Stalin, a fost de doua ori pe lista nominalizarilor, in 1945 si 1948, ce-i drept, intr-o perioada in care fenomenul nazist parea raul major al secolului. In 1939, chiar Adolf Hitler a fost una dintre propunerile Comitetului Nobel si, coincidenta sau nu, din 1939 pana in 1943, Nobelul pentru pace nu a mai fost decernat.

Daca Stalin si Hitler au avut o sansa la Nobel, Mahatma Gandhi a fost omis 12 ani la rand, fiind doar propus, dar niciodata laureat. La fel, printre cei care ar fi corespuns criteriilor Nobel, dar niciodata nu a primit distinctia, se numara defunctul Papa Ioan Paul al II-lea.

Premiul Nobel pentru pace, care, spre deosebire de celelalte Nobeluri, se acorda la Oslo, nu la Stockholm, a fost acordat din 1901 si pana in prezent pentru 96 de indivizi si 20 de organizatii, dintre care Comitetul International al Crucii Rosii a fost recompensat de trei ori cu aceasta districtie, iar Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati de doua ori.

Romania are si ea numele legat de unul dintre laureatii premiului Nobel pentru pace. In 1986, Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului, nascut la Sighet in 1928, a fost recompensat cu prestigiosul premiu pentru ca a devenit "un martor in slujba adevarului si a dreptatii", dupa cum se motiva in discursul de prezentare al Comitetului Nobel, care il considera un "mesager al umanitatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.