Evenimentul Live 8 s-a ridicat, in mare parte, la asteptarile organizatorilor, desi reactiile publicului nu au fost cele estimate in toate cele zece locatii alese pentru concerte. Nici scopul umanitar (acela de a face presiuni asupra liderilor G8 in legatura cu populatia infometata din Africa), nici macar marii artisti prezenti pe scena nu au parut sa-i intereseze prea mult pe italieni, rusi, canadieni ori africani.

La Roma s-au adunat doar 15.000 de spectatori, la Moscova - 20.000, la Barrie (Canada) - 35.000, iar la Johannesburg doar 8.000 de oameni. In schimb, la Philadelphia s-au adunat peste un milion de persoane, la Londra au fost peste 250.000, iar la Berlin - 150.000.

Public de miliarde: In fata televizoarelor au stat insa aproximativ doua miliarde de persoane din toata lumea, desi evenimentul ar fi putut fi urmarit de 5,5 miliarde, conform estimarilor initiale ale organizatorilor. Concertele au fost urmarite on-line, potrivit datelor furnizate de AOL (compania care a detinut drepturile de difuzare), de o medie de 160.000 de internauti, cu un varf de cinci milioane de conectari.

Recorduri prin SMS. In acelasi timp, peste 26,4 milioane de persoane din intreaga lume au trimis SMS-uri de pe telefonul mobil, pentru a-si exprima sprijinul pentru campania Live 8, un numar-record pentru orice eveniment muzical organizat vreodata in lume.

Cadouri de mii de euro pentru voluntari. Vedetele care au cantat la Live 8 in Philadelphia au prestat benevol, dar au primit in schimb, din partea organizatorilor, pungi continand cadouri in valoare de pana la 12.000 de dolari. In pachetele de protocol se gaseau, printre altele, un costum Hugo Boss (800-1.000 de dolari), o chitara Gibson (2.000 de dolari) si un ceas Bertolucci (1.500-6.000 de dolari).

Arestari la Londra. Politistii britanici s-au putut bucura de concertul din Londra, pentru ca nu au facut decat 18 arestari. Dintre cele 250.000 de persoane care au venit in Hyde Park, doua au fost retinute pentru posesie de arme, doua pentru ca au consumat canabis si restul de 14 pentru ca au baut alcool si au deranjat ordinea publica. In schimb, agentiile de presa au surprins in poze zeci de spectatori care dormeau la umbra copacilor din Hyde Park.

Adunare in Piata Rosie. Majoritatea spectatorilor rusi au fost adusi la concert, relata ieri presa de la Moscova, de institutiile la care lucreaza. Potrivit aceleiasi surse, au existat cativa adolescenti care au cerut cate 200 de ruble (echivalentul a sapte dolari) pentru un bilet, desi se stia ca accesul publicului este gratuit. "Ne-au spus de la serviciu ca trebuie sa venim, dar chiar mi-a placut concertul", a declarat o spectatoare de 58 de ani, in timp ce altii, cam de aceeasi varsta, credeau ca "este ceva care are legatura cu Olimpiada".

Prezentatorii au explicat in repetate randuri care este scopul concertului si i-au rugat pe spectatori sa trimita SMS-uri prin care sa-si exprime sprijinul pentru Live 8, dar cand au aflat ca textul trebuie trimis in Anglia si ca va costa sase centi, foarte putini s-au incumetat sa puna mana pe telefon. Moscova a fost ultimul oras adaugat pe lista celor zece locatii Live 8, adica pe 30 iunie, ca si cum organizatorii ar fi uitat ca Rusia face parte dintre cele opt state cele mai puternic industrializate din lume si, in compensatie, i-au adus pe Pet Shop Boys.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.