Academia Americana de Film a anuntat schimbarea sistemului de votare pentru alegerea celui mai bun film al anului, urmand ca membrii cu drept de vot sa alcatuiasca un clasament al celor zece filme nominalizate, in ordinea preferintelor.
Procesul de votare preferentiala il va inlocui pe cel al votului simplu, folosit zeci de ani, prin care fiecare membru alegea o singura pelicula dintre cele nominalizate la castigarea Oscarului pentru cel mai bun film, scrie NewsIn.

Potrivit noului sistem, votantii vor alcatui o ierarhie a tuturor celor 10 filme nominalizate, pe o scara de la 1 la 10.

"In loc sa marcheze doar filmul pe care il considera a fi cel mai bun, cei 5.800 de membri cu drept de vot ai Academiei vor trebui sa indice si pe cel de-al doilea, al treilea si asa mai departe. PricewaterhouseCoopers va centraliza datele si va putea sa anunte cea mai buna pelicula, respectiv filmul cu cea mai mare sustinere din partea majoritatii electoratului",
a explicat presedintele Academiei, Tom Sherak.

Un aspect cheie al schimbarii este acela ca va inteti lupta dintre peliculele nominalizate, in sensul ca un film cu multe voturi pentru locul doi sau trei va putea castiga Oscarul in detrimentul unei productii care a inregistrat un numar mai mare de locuri I. Aceasta modificare, anticipeaza jurnalistii americani, va spori agitatia in randul studiourilor care se pregatesc sa isi puna la punct campaniile de promovare a filmelor, in urmatoarele luni.

Academia Americana de Film a facut publice detaliile schimbarii sistemului de vot la doua luni dupa ce a anuntat ca a dublat numarul de pelicule nominalizate la categoria Cel mai bun film al anului, ajuns astfel la zece, fata de cinci pana in 2009.

"Sistemul este folosit de multa vreme in rundele de votare pentru determinarea nominalizarilor la majoritatea categoriilor, dar nu a mai fost folosit din 1945 in votul final pentru alegerea celei mai bune pelicule Cu 10 nominalizati, sistemul preferential este unul care permite cel mai bine ca judecata colectiva a membrilor votanti sa fie mai precis reprezentata", au mai precizat reprezentantii Academiei.

Pentru stabilirea filmului castigator, PricewaterhouseCoopers va contabiliza, in primul rand, numarul de locuri I obtinute de fiecare film in parte. Daca unul dintre filme obtine mai mult de 50% dintre voturile pentru locul I, el va fi automat declarat castigator. Daca niciun film nu va obtine majoritatea, peliculele nominalizate vor fi eliminate progresiv, in functie de numarul de nominalizari pentru locul I obtinute.

Cand un film este eliminat dintr-un clasament in care fusese desemnat lider, pelicula clasata pe locul al doilea in acel grup de voturi va trece pe locul intai, astfel ca se va face o noua numaratoarea a voturilor pentru prima pozitie. Eliminarile si renumararea vor continua pana cand va ramane un singur film, care va fi declarat castigator.

Sistemul de votare pentru celelalte categorii ale premiilor Oscar va ramane in continuare acelasi, bazat pe vot unic, in care nominalizatul care are cele mai multe voturi primeste trofeul.

La gala Oscar 2010, Romania ar putea fi reprezentata, la categoria Cel mai bun film strain, de filmul "Politist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, potrivit deciziei unui juriu format din sapte critici de specialitate romani. Pentru a ajunge, insa, pe lista finala a nominalizarilor la categoria Cel mai bun film strain, pelicula lui Porumboiu va trebui sa treaca de cea mai dura selectie, la care sunt inscrise, practic, pelicule din aproape 100 de tari, cate una din fiecare. Membrii Academiei Americane de Film vor nominaliza, dintre acestea, cinci pelicule.

Anul trecut, Romania a inscris in cursa pentru Oscar filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, care nu a ajuns insa pe lista finala a nominalizarilor.

Nominalizarile pentru ceremonia Oscar de anul acesta vor fi anuntate pe 2 februarie 2010.

Cea de-a 82-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar va avea loc, anul viitor, pe 7 martie, in Los Angeles. Premiile Oscar, considerate drept cele mai importante distinctii ale cinematografiei mondiale, sunt acordate, din 1929 incoace, de Academia Americana de Film. Aceasta a luat fiinta pe 11 mai 1927, ca organizatie profesionala dedicata avansarii artei si tehnologiilor de producere a filmelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.