LifeStar 2 Iulie 2009 17:26
"Mersul pe luna",dansul care a consacrat nota unica a lui Michael Jackson, ascunde o poveste la fel de personala ca Neverland-ul lui Peter Pan, recreat de starul pop, care nu si-a ascuns niciodata admiratia pentru mimul Marceau, cel care "ar fi putut sfida legile gravitatiei", relateaza "La Tribune"
Michael Jackson a facut furori in 1983, cu pasii de dans inspirati din miscarile la fel de celebrului mim Marceau, cu al sau alter-ego legendar Bip, un clown melancolic, cu bluza dungata si floare rosie prinsa la palarie, scrie NEwsIn.

Michael Jackson nu si-a ascuns niciodata admiratia pentru mimul francez, dar povestea ca dansul sau, cu miscari inapoi, a fost inspirat in egala masura, la finele anilor 70, de copiii din ghetourile Harlemului. Elena Serra, colaboratoare constanta a mimului Marceau, povesteste ca Jackson, care avea 13-14 ani, venea adeseori sa-l vada pe mim pe scenele americane. Mimul isi intitulase dansul "mersul contra vantului", miscare scenica care era predata in 1950 la scoala lui Etienne Decroux, unul dintre profesorii lui Marceau.

"Mersul pe loc, contra vantului, coborarea scarilor, sunt figuri nascute in laboratorul scolii",
explica Serra. "Marcel Marceau a popularizat tehnica, Michael Jackson de asemenea, asa cum mimul a fost sursa de inspiratie pentru miscarile din rap si breakdance", continua ea.

Exista o admiratie mutuala intre cei doi, se pare, Marceau spunand deseori ca "Jackson era un mim innascut, ca si Charlie Chaplin, prin usurinta fizica a miscarii (...)". Jackson a dansat pentru intaia oara "mersul pe luna" intr-o emisiune televizata, unde a interpretat "Billie Jean".

Cel mai cunoscut mim al lumii, Marcel Marceau a incantat vreme de decenii prin arta lui tacuta, rasul si lacrimile care-l faceau comic si tragic totodata. "Pentru a mima vantul, devii o furtuna. Pentru a mima un peste, te arunci in apa", spunea Marceau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.