LifeStar 6 Mai 2009 14:43
Majoritatea compozitorilor si interpretilor romani considera ca melodia care va reprezenta Romania la Eurovision 2009, "Balkan Girls", interpretata de Elena Gheorghe, are sanse mari sa se claseze pe unul dintre primele 10 locuri.
Compozitorul Marius Teicu este de parere ca Elena Gheorghe are suficiente atuuri sa ocupe un loc onorabil la concursul european, cu conditia sa adune voturi pe masura prestatiei sale si a piesei. "Am incredere in Elena, este talentata, are o voce formata, plina, are si experienta scenei, iar piesa ei este speciala. Problema este ca poti sa te prezinti foarte bine, insa, daca vezi o sala de 3.000 de persoane, sa nu mai poti deosebi piciorul stang de cel drept. Elena Gheorghe isi poate invinge emotiile. In plus, in ultimii ani acest concurs s-a cam politizat, cam stii, dupa tarile participante, cine ia 12 puncte si cine nu. Noua ne dadeau votantii din Republica Moldova, Spania, Israel, tari in care erau plecati romani la munca si tot strangeam putine voturi", a declarat acesta pentru NewsIn.

Si interpretul Mihai Margineanu are incredere in vocea Elenei Gheorghe. "Are o voce divina si poate sa ia chiar locul intai. Orice canta, canta bine. Mie mi se pare ca oricat de proasta ar fi fost piesa pe care o va canta, are mari sanse sa castige. Singura temere a mea este ca va lua locul intai si ca Romania va trebui sa organizeze, anul viitor, Eurovisionul, in conditiile in care tara care a castigat ultima editie o va organiza pe urmatoarea", crede interpretul Mihai Margineanu.

Bun cunoscator al muzicii de toate genurile, deputatul Madalin Voicu este de parere ca talentul Elenei Gheorghe si calitatile melodiei pot aduce Romaniei un loc in primele zece. "Este o fata talentata si are o piesa buna. Cred ca melodia este suficient de reprezentativ gandita si compusa, are nuante laice cu influente orientale, insa, in fond, este o piesa care se poate clasa in primele 10", spune Voicu.

Traistariu si Luminita Anghel aprecieaza de asemenea melodia si show-ul cantaretei. Artistii care au reprezentat Romania la editiile anterioare ale Eurovision considera, la randul lor, ca Elena Gheorghe are sanse sa ocupe una dintre primele zece pozitii ale clasamentului final. "Mi se pare ca are o melodie potrivita pentru Eurovision si va avea un show mai complet, pentru ca s-au investit mai multi bani decat in spectacolele interpretilor din anii anteriori. Eu am incredere in ea ca o sa ne reprezinte mai bine decat au facut-o cei din ultimii doi ani. Chiar cred ca va face o figura buna. Anul acesta juriul va cantari 50 % dintre voturile acordate participantilor, iar restul voturilor vor fi acordate de public prin televoting. Daca juriul va fi corect, Elena Gheorghe se va clasa in primii zece", a declarat Mihai Traistariu, cel care a urcat pe scena la Eurovision 2006, cu melodia "Tornero".

De aceeasi parere este Luminita Anghel, care a reprezentat tara noastra la concurs in 2005, alaturi de trupa Sistem. "Elena Gheorghe are un show foarte bun si cred ca daca o sa fie foarte focusata pe ceea ce are de facut si nu o sa plece urechea la ce spune presa internationala si ce spun ceilalti candidati, are mari sanse sa se califice pe un loc bun. E foarte important sa gandeasca pozitiv. Pana la urma, depinde foarte mult si de starea de spirit pe care o va avea cand va urca pe scena. Oricum, are mari sanse sa se califice in primii 10", a declarat Luminita Anghel.

Ceva mai rezervat, solistul trupei Holograf, Dan Bittman, spune ca, independent de calitatile solistei si de piesa in sine, determinante vor fi "curentele" de acordare a voturilor. "Mi-e foarte greu sa va spun ce sanse are candidata noastra, pentru ca Eurovisionul este un concurs politizat, in care anumitor tari li se dau anumite semnale, daca au fost politically correct. Noi am primit un semn bun, cand Romania s-a clasat, in editii anterioare, pe locuri importante, in primii 10 sau 4. Mai nou, se voteaza interetnic, interregional, natiunile se sustin una pe alta, Balcanii cu Balcanii, tarile nordice, cu tarile nordice, e un vot bazat pe relatii, afinitati, zone. E imposibil de stiut pe ce loc va fi clasata Elena. Conteaza cati prieteni are Romania; in acest an, Republica Moldova nu ne va mai da multe puncte, din cauza situatiei tensionate. S-ar putea sa primim mai multe voturi de la machedoni, greci, de la aliatii nostri traditionali. Piesa e buna, cantareata e talentata, poate sa ia un loc meritoriu", considera cel care a reprezentat Romania la Eurovision cu melodia "Dincolo de nori".

Compozitorul piesei "Balkan Girls", Laurentiu Duta, spera ca Elena Gheorghe sa ocupe unul dintre primele 10 locuri, insa are si el destule motive sa fie sceptic:"Eu sper sa ajungem in primele 10 locuri. Nu stiu daca Elena Gheorghe va reusi sa se claseze pe podium, in special pentru ca piesa are influente populare, sper sa fie in limita bunului-simt si a unui spectacol agreabil. Elena are voce, alegerea ei a fost una corecta. Din pacate, Eurovision este, in prezent, un fel de Miss Piranda, concursul este artificial, nu se mai pune pret pe prestatia artistului, ci pe show. Toti artistii inscrisi la concurs au coregrafie la piesele lor. Trebuie sa spun ca, de vreo cinci-sase ani, acest concurs nu mai reprezinta personalitatea artistului sau a tarii din care provine acesta, ci tine de interese politice, sustinerea vine de la familii de tari care isi sustin cantaretii".

O alta voce dinspre Litoral, cea a lui Costi Ionita, este insa de parere ca votul "politic" nu poate opri o piesa de valoare sa se claseze pe un loc bun:"Cred ca au sanse si piesa, si artista. E posibil sa se claseze intre primii 10. Nu mai conteaza votul politic, daca piesa este buna. Asa au luat si Mihai Traistariu, si Sistem, cu Luminita Anghel. Eu cred ca orice reprezentant al Romaniei ar trebui sustinut de catre romani, trebuie sa avem o parere unitara despre solistul nostru".

Baniciu: Imi doream altceva decat o expunere de fete dezbracate


In categoria pesimistilor se numara si "veteranul" Mircea Baniciu, care nu crede ca Elena Gheorghe are mari sanse la un loc fruntas. "Eu am o parere buna despre Laurentiu Duta si consider ca putea face o piesa mai buna pentru Elena Gheorghe. Si despre ea am o parere buna, e o aparitie placuta, dar nu cred ca va avea mare succes. Imi doream altceva, nu expunerea asta de imagini de fete dezbracate. Cred ca se putea face o treaba mai desteapta. Ma gandesc ca are importanta cantecul, nu sa dam din toate cele, pentru ca e un concurs de muzica, nu de imagine. As zice ca Elena se va clasa pe la mijloc, pentru ca sunt convins ca sunt si altii mai slabi decat ea", este de parere acesta.

Si mai critica este opinia lui Florin Chilian, potrivit careia piesa "Balkan girls" va ocupa un loc in subsolul clasamentului. "Am ascultat piese si mi se face un pic jena pentru ca, in textul pe care il canta fata, este vorba despre fetele din balcani care ar fi usuratice. N-am ce sa comentez. Hai la fetele din balcani, ca...sa...Doamne fereste sa traduca cineva textul, e un indemn la turism sexual, dupa mintea mea. Daca ar fi 50 de candidati la Eurovision, 49 ar fi un loc chiar onorabil, nu putem fi chiar ultimii", a declarat Chilian.

In textul melodiei "Balkan girls" se regasesc si urmatoarele versuri: "Fetelor balcanice le place sa petreaca / [...] Soldurile mele sunt pregatite sa radieze/ Acest cantec este asa de tare/ Si am atat de mult de aratat / Am sa gasesc un baiat pentru un sarut / Cine stie, poate ca el va fi printul meu". (The Balkan girls, they like to party / [...] My hips are ready to glow / This record is so hot and I have so much to show / I'll find a boy for a kiss / Who knows, maybe he'll be my prince).

Casele de pariuri dau piesei "Balkan girls" sanse mici la Eurovision


La casele internationale de pariuri, piesa care va reprezenta Romania nu este cotata printre favorite, fiind cotata cu a 29-a sansa (din 42 de melodii) la castigarea concursului. Potrivit paddypower.com, cota piesei "Balkan girls" este de 125 la 1, astfel ca, persoana care pariaza, de pilda, 10 euro pe aceasta melodie, va obtine un castig net de 1.240 de euro. Favorita la locul I este piesa ce va reprezenta Norvegia, a carei cota este de 11 la 8.

Elena Gheorghe a sustinut luni prima repetitie la Moscova, orasul care va gazdui evenimentul, dupa ce anul trecut concursul a fost castigat de rusul Dima Bilan.

Cele doua semifinale vor avea loc pe 12 si 14 mai, iar marea finala, transmisa in direct la TV in toata Europa, se va desfasura pe 16 mai. In finala concursului vor fi prezente 25 de melodii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.