Peste 90% din muzica ascultata in Romania provine in urma pirateriei de pe internet, fenomen care a depasit cu mult pirateria fizica, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai caselor de discuri romanesti.
"Cel mai mare nivel al pirateriei este pe internet. Nu am mai vazut CD-uri piratate in ultima vreme. Este mult mai usor sa descarci si sa stochezi melodii in format mp3. In clipa de fata, 90-95 % din muzica ascultata in prezent in Romania este piratata", a adaugat managerul A&A Records, Andi Enache.

De aceeasi parere este si Radu Baron, de la RBA, dar care este totusi mai retinut si spune ca procentul pirateriei este de peste 50. "Pirateria este pe net. Internetul ne mananca pentru ca nu poate fi controlat, inca, iar asta face posibila activitatea ilegala. Pentru ca oricum se fura, multe dintre albumele formatiilor cu care am contract le-am pus pe site pentru copiere gratuita. Cei care cauta sa descarce de pe internet macar sa aiba melodiile corecte", a mai spus Radu Baron.

Nivelul alarmant la care a ajuns pirateria pe internet este facilitat de o infrastructura informatica tot mai accesibila consumatorului obisnuit, la preturi din ce in ce mai mici pentru viteze din ce in ce mai mari. "Acest lucru nefiind acoperit de o disciplina civica sau cunostinta clara asupra legii, a permis formarea de comunitati care pun la dispozitie muzica, si astfel consumatorii acestor produse gasesc foarte confortabil sa descarce din aceasta sursa. Mai mult, frecventa cu care se gasesc materiale piratate pe internet, a generat iluzia ca acest lucru e permis din moment ce e atat de comun. Daca ne referim la ascultatorii individuali, procentul de piratare este de peste 95%", precizeaza reprezentantii casei de discuri Cat Music, utilizand informatii furnizate de Asociatia Industriei Muzicale din Romania.

In ceea ce priveste pirateria pe suport fizic, rata acesteia a scazut in ultimii ani.
"Din fericire, pirateria tangibila a scazut in 2008 la 50% din produsele de pe piata, fata de 70% in 2007. Din pacate, insa, pirateria pe internet este in crestere", a declarat directorul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Rodica Pirvu, in cadrul actiunii de distrugere, de joi, a peste 160.000 de produse piratate.

Majoritatea produselor distruse au fost unitati optice (CD-uri si DVD-uri - aproape 130.000), iar restul casete video, audio si carcase. In cadrul acestei actiuni de distrugere organizata de ORDA au fost distruse, in premiera, si aproximativ 200 de hard-disk-uri. Acestea au fost confiscate din piete, vami si studiouri ilegale de copiere, iar celor peste 1.000 de persoane acuzate in aceste cazuri li s-au intocmit dosare penale sau au primit amenzi contraventionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.