Propunand o viziune noua, sub forma unui thriller modern, care ii poarta pe cititori prin locurile din Romania si din alte tari legate de numele lui Vlad Tepes, romanul "Istoricul" al scriitoarei Elizabeth Kostova face furori in America. Tarziu, intr-o seara, cercetand cartile din biblioteca tatalui sau, o tanara da peste o carte veche, cu coperte groase, si peste un pachet de scrisori. Scrisorile o vor proiecta pe tanara femeie - naratoarea povestirii - intr-o lume nebanuita, un fantastic labirint de teribile secrete legate de trecutul tatalui ei si de disparitia invaluita in mister a mamei sale.

Pornind pe urmele acestor scrisori, ea se va apropia treptat de cunoasterea adevarului despre o forta malefica, a carei umbra ameninta intreaga omenire. Acest adevar e strans legat de soarta lui Vlad Tepes, a carui domnie se afla la originea legendei lui Dracula. Reeditand formula folosita de Dan Brown, in best-seller-ul sau, Codul lui Da Vinci, care a batut toate recordurile de tiraj in America si in restul lumii, scriitoarea americana de origine bulgara Elizabeth Kostova isi face debutul in literatura cu cartea abia iesita de sub tipar, Istoricul, pe care New York Times o considera absolut senzationala.

De pe acum, drepturile de ecranizare au fost achizitionate contra sumei de doua milioane de dolari si s-au incheiat precontracte pentru traducerea in 28 de limbi. Dat fiind interesul pe care o asemenea carte il prezinta pentru publicul romanesc, sa speram ca si editorii nostri se vor grabi, pentru a nu ramane de caruta. Ca si eroina din Codul lui Da Vinci, personajul feminin central din The Historian (Istoricul) va cerceta nenumarate biblioteci, va vizita manastiri, relicve ale imperiilor bizantin si otoman, cripte s.a.m.d. Periplurile ei o vor duce in numeroase locuri din Romania, ca si din alte tari, asociate cu destinul fabulos al lui Vlad Tepes.

Ea afla din partea unui mare specialist, profesorul Rossi, ca, "la sfarsitul secolului XIX, un scriitor cam exaltat si melodramatic, Bram Stoker, nascoceste numele Dracula, pe care il atribuie unei creaturi plasmuite de el, un vampir". Pornind de aici, tanara isi propune sa resuscite imaginea lui Vlad Tepes, sa prezinte propria sa versiune, deosebita de cea a lui Stoker, si, mai mult, sa reconstituie traseul parcurs de Vlad Tepes in decursul agitatei sale vieti, chipurile, presarate, cum spune profesorul, cu "lesurile a zeci de mii de valahi si transilvaneni" masacrati de acesta. Povestea, deosebit de stufoasa - peste 500 de pagini -, se desfasoara pe mai multe paliere de timp, descoperirile si reflectiile naratoarei alternand cu incursiuni in trecutul medieval si cu relatarile tatalui ei, discipol al profesorului Rossi, cu a carei fiica, Helen, se va casatori.

Profesorul va disparea insa in mod misterios, la fel ca si fiica sa, Helen, mama naratoarei. Sfarsitul-surpriza sugereaza ca Dracula, sau Vlad Tepes, spuneti-i cum vreti, este si astazi viu si, mai mult, a devenit... istoric, "pentru ca istoria mea sa dainuiasca vesnic". Amestec de roman politist si (pseudo)eruditie istorica, romanul Elizabethei Kostova pare menit unui succes la fel de rasunator ca si Codul lui Da Vinci, din a carui formula s-a inspirat. Pentru ca, nu-i asa, cartile din carti se scriu...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.