Cititorului contemporan ii e dat sa asiste la una dintre cele mai interesante, dinamice si actuale polemici in lumea cartii. Totul se invarte in jurul lui Leonardo da Vinci, edituri, profit si prestigiul autorilor.

Mai intai a fost "Codul lui da Vinci" de Dan Brown (aparuta in aceasta primavara si in Romania, la Editura Rao). A urmat "Adevar si fictiune in Codul lui da Vinci" de Bart D. Ehrman, pe care, iata, a tradus-o si Melania Dumitrache pentru Humanitas (in afara colectiilor). "Codul lui da Vinci" este una dintre acele carti pe care toti autorii doresc sa le scrie si toti editorii sa le publice; cartea s-a vandut in cele mai multe milioane de exemplare intr-un singur an, iar Dan Brown este singurul autor care a reusit sa-si aduca si titlurile vechi ("Ingeri si demoni", "Fortareata digitala" si "Deception Point") in topul vanzarilor, intr-o perioada cand era in continuare pe locul intai pentru "Codul...".

Popularitatea "Codului lui da Vinci" a depasit deja limitele fictiunii. Cartea a suscitat polemici nenumarate, din perspective mai mult sau mai putin "ortodoxe". "Adevar si fictiune in Codul lui da Vinci" al lui Bart D. Ehrman este companionul ideal al romanului, pentru ca reuseste - si el cu succes - sa clarifice erorile de natura istorica din spatele misterului lui Dan Brown, zice el (si editorii sai).

Conspiratii, coduri si o frumoasa poveste

Fiind vorba despre o poveste care se tese in jurul unei conspiratii menite sa ascunda faptul ca Iisus Hristos ar fi fost casatorit si ar fi avut un copil cu Maria Magdalena, "Codul lui da Vinci" al lui Brown a strarnit atat controverse, cat si isterie in randul cititorilor. Multe dintre declaratiile americanilor - continent unde romanul s-a situat 86 de saptamani in topul celor mai vandute carti anul trecut - sunau cam asa: "Cartile lui Dan Brown au devenit de curand lectura obligatorie pentru mine. "Codul lui da Vinci" este un roman de-a dreptul fascinant si captivant - perfect pentru cei care cred in teoria conspiratiei, pentru cei carora le plac puzzle-urile sau, pur si simplu, pentru toti cei carora le place sa citeasca o poveste scrisa. Eu, unul, m-am indragostit de aceasta carte".

Povestea profesorului american Robert Langdon si a specialistei in criptologie Sophie Neveu - care il asista pe acesta atunci cand este chemat sa ajute la rezolvarea unei crime comise in Muzeul Luvru -, implicat, fara voia sa intr-o aventura extrem de palpitanta si care are sarcina sa descalceasca misterul Sfantului Graal a "prins" atat de bine, incat autorului chiar i-a fost confectionat special un criptex de "multumire pentru cartea scrisa". In prezent, in studiourile Columbia se lucreaza la adaptarea "Codului lui da Vinci", cu Tom Hanks in rolul prof. Langdon.

Cine este Dan Brown?

Fiul unui profesor de matematica si al unei cantarete de muzica sacra. A fost intotdeauna fascinat de coduri si de divergentele intre conceptele religioase si cele stiintifice. Peste ani, a hotarat sa-si extinda aceasta pasiune scriind o serie de romane, mai mult sau mai putin politiste, al caror protagonist este Robert Langdon, un presupus profesor de iconografie si arta religioasa la Harvard. De curand, Brown a fost inclus pe lista "Celor mai influenti o suta de oameni din lume", alcatuita de revista "Time".

Absolvent al Colegiului Amherst, Dan Brown a fost profesor de literatura engleza la Academia Phillips Exeter, inainte de a se dedica intru totul scrisului. A debutat cu "Fortareata digitala" (1996). Sotia lui, Blythe, de profesie istoric si pictorita, colaboreaza adesea si-l ajuta la partea de documentare pentru romanele lui.

Raspunsurile omului de stiinta

Venind tare de pe pozitia omului de stiinta - conduce Departamentul de Studii Religioase din Chapel Hill, parte a Universitatii North Carolina - , Bart D. Ehrman, specializat in istoria bisericii timpurii, sustine ca da adevaratele raspunsuri la intrebari fundamentale pentru crestinism. Miza cartii sale ("Adevar si fictiune in Codul lui da Vinci") este mai mare. Fara o agenda teologica si scrisa intr-un stil accesibil, cartea lui traseaza o serie de diferente juste intre fapt istoric si fictiune in "Codul lui da Vinci" - insa acesta este doar pretextul. La capatul lecturii, cititorul isi da seama ca a trecut primul prag de initiere in misterele culturii biblice. Care a fost rolul lui Constantin cel Mare in rescrierea Bibliei? Ce este documentul Q? A fost Iisus casatorit cu Maria Magdalena si este posibil sa aiba o linie de mostenitori? Ehrman raspunde acestor intrebari de pe pozitia omului de stiinta, dar si a cititorului fascinat, fara sa uite insa sa dea literaturii ce e al literaturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.