Se anunta vremuri grele pentru marii actori de film. Hollywoodul este de asemenea nevoit sa se adapteze crizei mondiale prin a reduce din costuri. Astfel ca, studiourile de film incep sa spuna NU starurilor, care nu mai au posibilitatea sa aleaga proiecte si sa perceapa venituri grosolane

Timp de mai multi ani, staruri de top au incheiat de cele mai multe ori contracte din care le reveneau procente mari, de chiar 20%, din incasarile box-office. Mai mult, erau platiti inca de la primul dolar castigat de pe urma filmului, chiar daca se dovedea a fi un fiasco, scrie Wall Street Journal.

Drept rezultat, cele mai mari celebritati s-au bucurat de venituri de peste 20 de milioane de dolari. Un exemplu ar fi cunoscutul actor Eddie Murphy, care a primit o asemenea suma pentru “Meet Dave”, un esec care a costat Twentieth Century Fox in jur de 70 milioane dolari, cu incasari de doar 11.8 milioane dolari in box office.

Aceste intelegeri de castiguri grosolane au ajuns la stadiul de reduceri, mai ales de cand studiourile au inceput sa reduca numarul de filme produse.

Viacom Inc.'s Paramount Pictures a incetat astfel de intelegeri, chiar daca a fost vorba de adevarate talente. Un exemplu este "Dinner for Schmucks," cu Steve Carell, si "Morning Glory," cu Harrison Ford. In aceste cazuri, actorii au fost nevoiti sa fie platiti la sfarsit, dupa ce studiourile si finantatorii proiectelor recupereaza costurile.

"Zilele cand starurile obtineau totul dupa bunul plac si in care erau platiti cu sume exorbitante, inca din faza incipienta a contractelor, s-au incheiat, pentru toata lumea", afirma Eric Gold, producator si director de film care reprezinta talente de top, printre care Jim Carrey si Ellen DeGeneres.

“Poti fi cel mai talentat si iubit actor de la Hollywood , dar daca economia nu se potriveste, nu inseamna nimic, studiourile se retrag si trebuie sa se conformeze vremurilor saracacioase", a adaugat acesta.

General Electric Co.'s Universal Pictures a facut o miscare similara cu un film de buget mare, planuit sa apara in 2010. Pelicula, fara titlu inca, se bazeaza pe povestea lui Robin Hood si il are in distributie pe cu Russel Crowe. Potrivit persoanelor familiarizate cu proiectul, numit la un moment dat “Nottingham”, au dezvaluit ca nici un actor din film nu va primi intelegeri first-dollar gross deals, chiar daca in distributie sunt incluse unele dintre cel mai bine platite staruri de la Hollywood.

Studiourile au luat in colimator mai de mult aceste intelegeri si le-au perceput drept potentiale excese dezastruoase, chiar daca s-au conformat. Garantand insa compensatii luxuriante pentru staruri, facand abstractie de profitabilitatea filmului, studiourile sfarseau prin a fi conditionate de risc.

Acest fapt nu era o problema cand era simplu de garantat finante aferente pentru bugetul unui blockbuster, cum ar fi vanzarea de DVD-uri. Insa schimbarile recente au pus studiourile in dificultate. Desi chitantele box-office s-au mentinut in crestere in lunile recente, vanzarile de DVD-uri continua sa scada. Mai mult, miliardele de dolari pe care Wall Street "le toarna" in industria filmului in ultimii ani, au scazut de asemenea, fortand studiourile sa tina in frau bugetele.

In trecut, studiourile s-au chinuit sa se abtina de la plati mari pentru munca actorilor renumiti. Insa din cauza faptului ca filmele se produceau pe banda, marile staruri se bucurau de luxul de a alege cele mai bune proiecte si de a percepe onorarii exorbitante, mai ales ca succesul unui film era conditionat de prezenta marilor talente in distributie.

"Acum, studiourile nu mai suporta astfel de 'jocuri de noroc', iar pentru agenti, este devastator ceea ce se intampla, nu vor sa accepte ideea ca afacerile s-au schimbat pentru totdeauna, iar intreaga industrie merge conform economiei", declara analisti in domeniu.

"In urma cu vreo sase luni, studiourile au nceput sa faca un efort determinat si unificator de a reduce din astfel de afaceri profitabile pentru actori, generatoare de risc pentru companiile producatoare. Reprezentantii studiourilor de film nu mai sunt dispusi sa piarda sume importante de bani, in timp ce le platesc milioane actorilor", a dezvaluit un agent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.