O televiziune americana si-a adus inapoi echipamentul de transmisie de la Bagdad, altele si-au trimis toate echipele de pe Coasta de Vest la Santa Maria pentru a acoperi unul dintre cele mai mediatizate verdicte din istorie, cel din procesul lui Michael Jackson, transmite Mediafax.

Presa din lumea intreaga si-a trimis reprezentanti in oraselul californian Santa Maria, care nu a mai primit niciodata in istoria sa atata atentie. In jurul micului tribunal cu aspect de scoala primara se monteaza corturi, se desfasoara care de emisie, in timp ce de doua zile juriul se desparte fara a avea un verdict. Sositi in masa la sfarsitul saptamanii trecute, marti se aflau la Santa Maria 1200 de jurnalisti, cu mult mai multi decat la deschiderea procesului si aproape dublu fata de o zi obisnuita de audieri.

In parcarea tribunalului se afla garate la distante mici, zeci de camioane cu antene telescopice si parabolice, iar jurnalistii trebuie sa dea din coate pentru a interoga mica multime de fani ai lui Jackson de pe trotuarul din fata tribunalului. Pana si cel mai mic spatiu a fost inchiriat, incepand cu acoperisul cabinetului de avocatura din fata tribunalului si pana la centrul comercial din apropiere care inchiriaza spatii unei televiziuni.

Elicopterul unei alte televiziuni survoleaza oraselul aproape tot timpul. "Acest verdict este un subiect imens", rezuma Jennifer Siebens, directoarea filialei CBS News de la Los Angeles. "Toate echipele noastre de pe Coasta de Vest sunt la Santa Maria". "In timpul procesului, judecatorul a controlat foarte strict imaginile. Acum dinamica s-a schimbat, se apropie verdictul si cu fiecare zi ce trece, povestea asta a devenit un adevarat mister: a facut-o sau nu? Americanii vor sa stie cine va castiga. Este fascinant, este o drama. Daca va fi declarat vinovat, va fi o stire de senzatie".

Pedofil sau excentric

Canalul de stiri MSNBC, care avea deja o echipa consistenta la Santa Maria, a mai trimis oameni. "Suntem pregatiti, avem analisti, prezentatori, reporteri", spune Mark Effron, director de programe. Dupa el, absenta camerelor de filmat in tribunal a limitat interesul pentru proces in prima faza. "Publicul american s-a obisnuit cu camerele de filmat. Insa Jackson este o figura publica inca de cand era copil". Interesul publicului international, mai ales in Europa si Asia, s-a mentinut in ciuda faptului ca nu au depus marturie starurile anuntate initial, intretinut si de cateva episoade neobisnuite, precum sosirea lui Jackson la tribunal in pijamale.

Presa britanica este prezenta in numar mare la Santa Maria, de la televiziunea publica la tabloide. Nu lipsesc ziarele canadiene, braziliene, japoneze, franceze, mexicane, germane, australiene, italiene sau de la Hong Kong. "Michael Jackson este atat de celebru in toata lumea, este o persoana atat de neobisnuita, incat oamenii vor sa stie cine este cu adevarat. Un pedofil sau un excentric?", spune Tim Sullivan, vicepresedinte al televiziunii Court TV, specializata in procese. "Traieste retras, da putine interviuri, starneste multa curiozitate. Plus ca o data ce esti o celebritate, asa ramai", adauga el.

Toti acesti oameni deplasati la Santa Maria se pregatesc sa-si omoare timpul poate pentru cateva saptamani. Efervescenta produce uneori si tensiune, mai ales in randurile fanilor lui Jackson, ostili fata de presa si mai ales fata de anumite televiziuni, a caror atitudine fata de idolul lor ii lezeaza. Jurnalistii acestora sunt insultati si una dintre echipe si-a angajat chiar garzi de corp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.