Filmele "Sraphine", cu sapte premii, si "Valse avec Bachir", desemnat cel mai bun film strain, sunt marele castigatoare de la gala premiilor Cesar 2009, alaturi de actorii Vincent Cassel si Yolande Moreau.

La ceremonia desfasurata, vineri seara, la Théatre du Chatelet din Paris, "Séraphine" a castigat la categoriile Cel mai bun film francez, Cea mai buna actrita in rol principal (Yolande Moreau), Cel mai bun scenariu original, Cele mai bune costume, Cea mai buna imagine, Cea mai buna muzica si Cele mai bune decoruri. Filmul, care a mai fost nominalizat la alte doua categorii, este regizat de Martin Provost si prezinta viata pictoritei franceze Séraphine de Senlis.

Marele invins al galei a fost "Mesrine: L'ennemi public n°1", care, cu 10 nominalizari, inclusiv la categoria Cel mai bun film francez, era considerat favoritul premiilor Cesar de anul acesta, relateaza NewsIn.

In cele din urma, pelicula a fost premiata doar la categoriile Cel mai bun actor in rol principal (Vincent Cassel) si Cel mai bun regizor (Jean-François Richet). Pelicula prezinta viata gangsterului Jaques Mesrine, de la primul sau pas ca raufacator pana in 1979, cand a fost prins de politia franceza.

Vincent Cassel a fost premiat, oarecum suprinzator, in dauna regretatului Guillaume Depardieu, decedat in luna octombrie 2008 din cauza unei pneumonii, care fusese nominalizat sa primeasca Cesarul post-mortem, datorita rolului din filmul "Versailles".

"Valse avec Bachir", productia regizorului israelian Ari Folman, a adaugat Cesarul la palmaresul ce mai include, printre altele, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain si premiul scenaristilor americani pentru cel mai bun scenariu de documentar. Filmul prezinta calatoria regizorului pentru a afla adevarul despre o misiune a armatei israeliene de la inceputul anilor '80, in urma careia si-a pierdut memoria.
Cei mai buni actori in roluri secundare au fost desemnati Elsa Zylberstein, pentru rolul din filmul "Il y a longtemps que je t'aime", si Jean Paul Rousillon, pentru prestatia din "Un conte de Noel".

Premiul Cesar pentru cel mai bun scurtmetraj documentar a fost acordat peliculei "Les Plages d'Agnes", in timp ce "Entre les Murs" a fost declarata cea mai buna adaptare.

Tot la gala Cesar 2009, actorul american Dustin Hoffman, in varsta de 71 de ani, a primit un premiu special pentru intreaga cariera. Hoffman mai are in palmares doua Oscaruri, cinci Globuri de aur si alte 38 de premii internationale.

Premiile Cesar sunt decernate anual, din 1976, de Academia Franceza de Arta si Tehnici de Cinema. In cursa pentru premii intra filmele care au fost lansate in anul precedent, intre 1 ianuarie si 31 decembrie. Premiile sunt decernate de un colegiu format din 3.500 de profesionisti din domeniul cinematografiei.

Seraphine- Trailer


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.