Piesa "The Balkan Girls", interpretata de Elena Gheorghe (ex-Mandinga) si compusa de Laurentiu Duta, va reprezenta Romania la cea de-a 54-a editie a concursului Eurovision, in luna mai, la Moscova, dupa ce a castigat, sambata-seara, finala selectiei nationale a concursului.

Piesa "The Balkan Girls", compusa de Laurentiu Duta, a fost aleasa castigatoarea selectiei nationale a Eurovision in urma insumarii punctajelor obtinute dupa realizarea clasamentelor juriului si al televotului. Juriul a fost cel care a adus punctajul castigator piesei, care in urma televotingului s-a clasat pe locul doi, dupa melodia "Dear Mama", compusa de Costi Ionita si interpretata de trupa Blaxy Girls.

"The Balkan Girls" a primit punctaj maxim din partea a sase dintre cei noua membri ai juriului. Astfel, cu 10 puncte de la televoting si 12 puncte de la juriu, Elena Gheorghe a fost aleasa sa reprezinte Romania la Moscova.

Ce sanse avem la Eurovisionul din acest an? Spune-ti parerea pe forum!

The Balkan Girls, melodia lui Laurentiu Duta, interpretata de Elena Gheorghe

Finala selectiei nationale s-a desfasurat intre 12 piese alese in urma semifinalelor desfasurate pe 27 si 29 ianuarie. In finala, cei mai prolifici, dar si cei mai controversati compozitori din aria pop, Costi Ionita si Marius Moga, au avut impreuna cinci piese, insa niciuna dintre acestea nu a reusit sa castige.

Compozitorul Costi Ionita a fost prezent in finala cu trei piese, una interpretata chiar de el ("Can you forgive"), iar celelalte doua - de Blaxy Girls ("Dear Mama") si IMBA ("Round & round"), trupe pe care le si impresariaza. Marius Moga a avut doua piese in finala - "Nu am cu cine", interpretata de Red Blondes, si "Love was never her friend", interpretata de Dalma.

Juriul din finala selectiei nationale a fost format din compozitorii Andrei Kerestely si Cristian Faur, Dana Dorian, cantaretul Marcel Pavel, Liana Elekes, Stefan Naftanaila, George Zafiu, Cristian Zgabercea si Aura Urziceanu (presedinte), mentioneaza NewsIn.

Modalitatea de jurizare la finala nationala pentru Eurovision a fost 50% televot si 50% juriu de specialitate. Castigatoarea selectiei nationale a Romaniei a fost desemnata piesa cu cele mai multe puncte rezultate din insumarea punctajelor obtinute in urma realizarii clasamentelor juriului si al televotului.

Finala concursului european se va desfasura la Moscova, pe 16 mai, deoarece in 2008 competitia a fost castigata de reprezentantul Rusiei, Dima Bilan, care a interpretat piesa "Believe".

Pe 6 iunie 1954, Montreaux a devenit locul primei transmisii a retelei EBU Eurovision, de la Festivalul "Narcissus". EBU, The European Broadcasting Union (Uniunea Europeana a Radiodifuzorilor), a fost infiintata in 12 februarie 1950 de catre 23 de tari. In anul 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs european de muzica, transmis simultan in toate tarile participante, dar si in Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Jordania, Corea de Sud, Noua Zeelanda si Statele Unite, chiar daca aceste tari nu au concurat. Prima editie Eurovision a fost organizata in Elvetia, la Lugano, in anul 1956.

Concursul Eurovision a fost rampa de lansare pentru nume importante ale muzicii pop, printre care legendara trupa suedeza Abba, castigatoare a concursului cu piesa "Waterloo", si irlandezul Johnny Logan, interpret al hit-ului "Hold me now".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.