Punctajul Republicii Moldova in finala concursului Eurovision de anul acesta, prin care i s-au acordat Letoniei 12 puncte, iar Romaniei, doar 7, a starnit serioase controverse peste Prut, transmite Mediafax. Deocamdata nu se stie daca aceste puncte au fost acordate prin televoting sau printr-un clasament facut de juriu. Cei mai multi membri ai juriului din Moldova sustin ca au acordat punctaj maxim Romaniei, la Eurovision.

Regulamentul concursului cere insa ca tarile participante sa oganizeze televoting, in baza caruia se acorda puncte concurentilor. In cazul in care televotingul esueaza din motive tehnice sau numarul votantilor este mic, exista un juriu format din opt membri care acorda puncte concurentilor. Deocamdata nu este clar daca in cazul Moldovei a votat juriul sau publicul.

'Am acordat punctaj maxim Romaniei>>

Vasile Duca, membru in comitetul organizatoric al Eurovision, a declarat ca abia peste doua saptamani se va sti cati oameni au votat din Moldova. "Care este clasamentul conform televotingului, nu stiu", a spus Duca, adaugand ca rezultatul anuntat de Moldova coincide cu clasamentul efectuat de juriu - Letonia 12 puncte, Rusia 10 puncte, Ucraina 8 puncte, iar Romania 7 puncte.

De cealalta parte, membrii juriului spun ca au acordat punctaj maxim Romaniei. "Am acordat in finala punctaj maxim pentru Romania si Israel. Si, din cate stiu, rezultatele votului juriului nu au fost luate in considerare", a spus Andrei Sava, unul dintre membrii juriului. "Am acordat punctaj maxim Romaniei si ceilalti colegi au facut la fel", a declarat un alt membru al juriului, Vlad Gorgos.

Zdob si Zdub isi cer scuze

Votul Moldovei pentru tara noastra i-a socat si pe membrii formatiei care a reprezentat aceasta tara la Eurovision. Zdob si Zdub si-a cerut scuze pentru modul in care a votat Moldova. "Eram la cinci metri de colegii din Romania in momentul in care Moldova a anuntat rezultatul. Ne-am sprijinit reciproc tot timpul. Noi am ramas uimiti cand am auzit ca Romaniei i s-au acordat numai sapte puncte si nu ne-a venit sa credem.

Nu stiu daca vom afla vreodata adevarul despre modul in care s-a votat", a declarat solistul trupei, Roman Iagupov. Votul Moldovei a starnit discutii contradictorii chiar si in Parlamentul moldovean. Deputatul PPCD Angela Arama a cerut informatii cu privire la numarul de apeluri efectuate din Moldova, mai transmite Mediafax. "Cer ca aceasta informatie sa cuprinda numarul total de apeluri si sa fie specificate rezultatele pentru fiecare dintre concurenti", a spus Arama. Conform regulamentului Parlamentului, raspunsul trebuie sa fie oferit in cel mult doua saptamani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.