Creatorul de moda francez Ted Lapidus, care a cunoscut gloria in anii '60 si '70 cu moda unisex sau tinuta safari, a decedat luni la varsta de 79 de ani la spitalul din Cannes, a anuntat familia sa, informeaza AFP

Designerul, care a imbracat vedete precum Brigitte Bardot sau Alain Delon, suferea de leucemie de mai multi ani si a murit in urma unei insuficiente respiratorii, a declarat sora sa, la randul ei creatoare de moda, Rose Torrente-Mett.

Ted Lapidus va fi inmormantat vineri la un cimitir din Paris.

Edmond Lapidus, cunoscut ca Ted Lapidus, s-a nascut la 23 iunie 1929 la Paris. Fiu al unui croitor rus care emigrase, el si-a deschis casa de moda in 1958, iar Annabelle Buffet a fost unul dintre primele sale manechine. "Ted a fost primul creator de moda din noul val", a subliniat sora sa. "Il cunostea intreaga lume", a adaugat Rose Torrente-Mett.

Ted Lapidus, care a lansat stilul militar, cu epoleti, a fost admis in camera sindicala a modei pariziene in 1964.

"A fost un mare creator de moda", a declarat pentru AFP fiul sau Olivier, si el designer de moda, amintind de tinutele feminin/masculin, de blazer, de stilul Sahara sau stilul safari, impuse de tatal sau.
Rose Torrente spune ca din pacate Ted Lapidus nu a avut recunoasterea pe care o merita. "Era un mare designer, dar nu a avut sansa de a-si intalni propriul Pierre Bergé", aluzie la cuplul pe care il formau Yves Saint Laurent si Bergé, primul ocupandu-se de creatie, cel de-al doilea de gestiune.
Casa Ted Lapidus a cunoscut foarte repede un succes ce i-a permis sa devina unul dintre varfurile de lance ale unei miscari care in anii '60 si '70 a destituit "haute couture" si a revolutionat moda, scrie in Dictionarul international al modei.

Ted Lapidus se defineste ca un designer al strazii. Creatorul de moda, care a trecut prin Japonia, a vrut sa aplice principiile productiei standardizate in serviciul unei mode de calitate. "Cu o buna mana de lucru nu este niciun motiv sa nu se petreaca si in fabrica ceea ce se intampla in casa de moda", spunea Lapidus.

In anii '70, casa sa de moda, care capatase notorietate, se lanseaza intr-o politica intensa de acordare de licente. Odata cu anii '80, marca isi regaseste un al doilea suflu.

Ted Lapidus si fiul sau Olivier au avut mai multe conflicte cu privire la folosirea patronimului lor. In final s-au reconciliat si Olivier i-a urmat tatalui sau la conducerea haute couture. "Nu ne-am certat cu adevarat. Aveam probleme legate de prezenta a doi Lapidus pe scena modei, dar s-au iubit tare mult si in aceasta seara avem un fiu care isi plange tatal", a declarat Olivier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.