Trei carti aparute de curand la Editura Leda Corint isi propun sa coboare in istoria mitului si sa recupereze povestile arhaice dupa nevoile omului de azi.

"O scurta istorie a mitului“ de Karen Armstrong (traducere Mirella Acsente), "Fata intalneste baiatul“ de Ali Smith (trad. Iulia Banica) si "Penelopiada“ de Margaret Atwood (trad. Gabriela Nedelea), primele titluri din seria "Mituri“, deschid trei unghiuri indraznete de acces la tiparele arhaice, vizibile inca in povestile semnificative pentru omul de azi.

Seria, exclusiv calata pe microromane, e deschisa cu un studiu teoretic necesar, dar, din pacate, nefericit ales. Karen Armstrong scrie un compendiu facil si fara pretentii despre nasterea si statutul povestilor fondatoare, dar survoleaza naiv si hazardat tematica.

Surpriza vine insa de la romanciere: pentru cei care se asteapta la transpuneri fidele ale miturilor elene in romane contemporane, pista e minata, caci Ali Smith si Margaret Atwood n-au nici cea mai mica dispozitie de preluari cuminti.