Albania si Romania, acuzate ca nu sint capabile sa organizeze televoting

Presedintele comitetului maltez pentru Eurovision, Grace Borg, cere o investigare a modului in care au votat tari ca Albania si Romania la concurs. Supararea maltezilor a aparut in urma faptului ca aceste tari au dat punctaj maxim Greciei, urcind-o pe locul 1 in top, in timp ce Malta s-a situat pe locul doi. Reprezentanta Maltei, citata in ziarul "The Malta Independent Online", face chiar si o apreciere jignitoare la adresa Romaniei si Albaniei, declarindu-si rezervele cu privire la capacitatea acestor tari de a face fata unui televoting.

"Nu stiu ce capacitati de telecomunicatii au aceste tari", a spus Grace Borg precizind ca va face o sesizare oficiala catre European Broadcasting Union pentru a se verifica autenticitatea televotingului. Atit reprezentantii companiei de telefonie care a centralizat local voturile romanilor, cit si seful delegatiei noastre la Eurovision, Dan Manoliu, au declarat ca voturile telefonice sint centralizate de compania acreditata din Germania.

"Am indoieli cu privire la infrastructura Romaniei". Grace Borg a justificat clasarea reprezentantei lor pe locul al doilea prin viciile sistemului de vot, care a permis inca o data traditionalul "vot geografic". In plus, Grace si-a exprimat indoielile cu privire la capacitatea unor tari precum Romania si Albania de a organiza televoting. "Sa nu uitam ca aceste tari au avut un juriu de rezerva, care sa vina cu un anumit numar de puncte in caz ca voturile prin telefon nu vor fi primite", a spus ea. In continuare, Grace a criticat Romania, si pentru ca s-a aflat in seria statelor care au acordat numar maxim de puncte Greciei. "Ne putem uita numai la tarile care au acordat puncte Greciei: Turcia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Germania, Ungaria, Serbia si Romania. Este clar ca a fost un vor preferential", a spus ea, speculind si faptul ca, avind in vedere aspiratiile sale europene, Turcia s-a simtit obligata anul acesta sa acorde voturi eternei "rivale", Grecia. La obiectiile jurnalistilor, care au spus ca votul la Eurovision a fost intotdeauna unul "geografic", vezi statele nordice sau cele baltice, Grace Borg a precizat ca situatia i se pare diferita si ca in acest caz votul a avut o natura politica.

Votul Romaniei nu a schimbat clasamentul. Grace nu a luat in considerare faptul ca ocupanta locului 1, Grecia, a intrunit 230 de puncte, in timp ce Malta s-a clasat pe locul al doilea cu 192 de puncte. Daca Romania si Albania ar fi acordat punctaj maxim Maltei, aceasta ar fi fost tot pe locul al II-lea, cu un total de 210 puncte.

Daca cele doua tari in discutie nu ar fi acordat nici un punct Greciei, dar punctaj maxim Maltei, aceasta s-ar fi clasat pe primul loc, la diferenta de numai doua puncte de Grecia. Dan Manoliu, seful delegatiei romane la Eurovision, spune ca nu e nimic de contestat. "Votul se contabilizeaza in Germania si se trimite la EBU", a explicat el. Acesta mai spune ca juriul de rezerva exista in toate tarile participante si este o masura preventiva, in cazul in care televotingul nu functioneaza. "Juriul de rezerva este obligat sa trimita rezultatul la EBU inainte de inceperea televotingului. Fiecare dintre tarile participante a avut un juriu de rezerva", a explicat Manoliu.

Incepind din 2004, firma germana Digame monitorizeaza televotingul european pentru concursul Eurovision. Aceasta a fost desemnata de EBU, organizatorul concursului. Digame a incheiat contracte cu operatori de telecomunicatii din fiecare tara participanta la Eurovision, de la care primeste rezultatele televotingului in tarile respective. In Romania, Digame a incheiat contract cu Transtel, un operator national de telecomunicatii. Aceasta firma a fost desemnata in urma unui studiu de piata facut de Digame, in urma caruia nemtii au decis ca Transtel este cea mai buna alegere.
Transtel pune datele la dispozitia contestatarilor.

"Din punct de vedere tehnologic stam mult mai bine decit tari civilizate din Europa", a declarat Catalin Catoiu, reprezentant al companiei Transtel. In cazul unei contestatii, Transtel poate pune la dispozitie toate datele din care sa reiasa corectitudinea televotingului din Romania. "Avem un log (jurnal - n.r.) unde exista numarul total de apeluri inregistrate la noi, ora, minutul si secunda la care s-au efectuat apelurile, precum si numarul de telefon de la care s-au primit. Toate pot fi verificate", a precizat Catoiu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.