Ultima generatie de cantarete pop din Marea Britanie a prins teribil in toata lumea, cucerind finalmente si "bastionul" american.

Presa le-a numit pe Duffy, Gabriella Cilmi, Kate Nash, Adele, Lily Allen a treia generatie de "invadatori britanici" in State.

Formula lor de succes se bazeaza pe traducerea armoniilor brit pop in limbajul mai comercial al muzicii soul venite de peste Ocean.

Marea Britanie invadeaza lumea cu o generatie nou-nouta de cantarete pop; in Romania, e suficient sa deschizi radioul in drum spre serviciu ca ritmurile languroase sau energice ale lui Duffy, Kate Nash sau Gabriella Cilmi sa te urmareasca de pe majoritatea posturilor de radio.

O parte din ele au fost numite in Marea Britanie "noile Amy" (intrucat stilul lor aduce cu acela al lui Amy Winehouse), iar revistele americane vorbesc despre un al treilea val de "invadatori britanici", de data asta in componenta exclusiv feminina (parca in ciuda antemergatorilor de la Beatles).

Formula succesului lor? O "traducere" in infloriturile muzicii soul a ritmurilor brit pop. Dincolo de aparenta omogenitate pe care o da orice eticheta, la fata locului descoperi ca diferentele sunt marcante – atat la nivel de stil, cat si de parcurs de viata.

Duffy, galeza care i-a umilit pe englezi

Duffy, cea mai proeminenta figura a noului val pop englezesc, a crescut in Tara Galilor. Incepe sa cante la 15 ani, cu o formatie din oraselul in care a crescut, dupa care isi incearca fara succes norocul in Elvetia. Inapoi in Tara Galilor, munceste in baruri, canta si studiaza la colegiul din Dolgellau (unde este aleasa presedinta Uniunii Studentilor), apoi se transfera la o universitate din Anglia.

A inregistrat un EP in 2004, in galeza, in timp ce lucra ca ospatarita si intr-o pescarie. Se muta in Londra si acolo il cunoaste pe fostul chitarist de la formatia brit Suede, Bernard Butler; cariera ei actuala se datoreaza in buna masura acestuia. El a introdus-o pe Duffy in universul sonor al muzicii soul, copiindu-i piese pe ipodul ei. Marile succese care au urmat (inclusiv cele de pe albumul care au facut-o faimoasa) sunt rodul colaborarii cu Butler.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.