Mircea Baniciu, care va lansa, pe 3 decembrie, a doua partea a Best Of-ului sau si va sustine un concert in Bucuresti, la Sala Palatului, a marturisit, intr-un interviu pentru NewsIn, ca s-a simtit umilit, atat pe scena, cat si in viata personala, de fostul sau coleg din Phoenix, Nicu Covaci.

Reporter: Ce gasim pe noul album?

Mircea Baniciu:
Noul album inseamna, de fapt, patru CD-uri, cu titlul "“Baniciu - vinyl collection”. Am adunat pe ele variantele originale ale unor piese de pe albumele "Tristeti provinciale" (1981), "Ploaia" (1984), "Secunda 1" (1988) si "Secunda 2" (1992), dar si o piesa cu caracter autobiografic, "Merg mai departe", pe text de Dinu Olarasu, care va putea fi descarcata gratuit de pe site-ul meu oficial.

R: Despre concertul de la Sala Palatului? Am inteles ca le pregatiti fanilor un fel de Baniciu & friends...

Mircea Baniciu: M-am gandit ca acest eveniment sa cuprinda piese din etapele importante ale vietii mele artistice. Cele din ipostaza de cantautor, din cea de solist la Pasarea Colibri, apoi din perioada Phoenix. Concertul va avea si o a patra parte, in care va canta si fiica mea, Ana. Eu voi fi pe scena alaturi de membrii trupei Pacifica - Teo Boar, Cristi Iorga, Marian Mihailescu si Vlady Cnejevici, dar am in vedere si alti invitati si prieteni dragi, care vor canta alaturi de mine, din trupa Pasarea Colibri, de exemplu. Din Phoenix il voi avea alaturi pe Josef Kappl, unul dintre cei mai seriosi si mai bine pregatiti membri al trupei, din punct de vedere muzical. Mi-as fi dorit sa fie la concert si altii din componenta veche a trupei Phoenix. Din pacate, nu au raspuns invitatiei mele...Vor urca insa pe scena prietenii Mircea Vintila si Ioan Gyuri Pascu.

R.: Cine a indrumat-o spre muzica pe Ana, fiica dumneavoastra?

M. B.: Spiritul mostenit de la tatal ei, ca sa spunem asa. Parintii mei nu m-au deranjat niciodata in alegerile mele, asa ca o las si eu, la randul meu, libera, ca sa-si aleaga drumul. Eu as spera, totusi, sa nu faca o cariera muzicala, pentru ca stiu ce complicata poate fi aceasta alegere pentru o femeie. Exista lucruri mai importante pe care ea se concentreaza in prezent, cum ar fi limbile straine. Ana este eleva la liceul german. Pe de alta parte, cred ca am o fiica foarte inzestrata si ca talentul ei muzical va putea fi pus oricand in valoare.

R.: Cum comentati racirea relatiilor cu Nicu Covaci si despartirea de Phoenix, trupa in care ati fost colegi?

M. B.: Pana in 1990, am acceptat conditiile lui Nicu Covaci. Acum nu le mai accept. Am fost singurul care a dus stindardul trupei Phoenix, cat au lipsit ei din tara. M-am simtit umilit de Nicu Covaci, si pe scena, si in viata personala. Dupa "Andrii Popa" nu mi-a mai fost cantata nici o piesa. Am avut parte si de umilinte financiare. Au fost multe motive care au determinat aceasta despartire.

R.:
Se mai poate vorbi acum de o impacare cu cei de la Phoenix?

M. B.: Ca sa va raspund la aceasta intrebare, am sa va relatez ce i-a raspuns David Gilmour, de la Pink Floyd, unui reporter care l-a intrebat daca mai este posibila o reluare a relatiei cu Roger Waters: "In acest moment, conferinta de presa a luat sfarsit". Totusi, in acest concert, ca si cu alte ocazii, incerc sa deschid cutiile cu rezerve nebanuite, pe care le-am folosit ori de cate ori a fost nevoie. Incerc sa fac posibil un dialog, macar la nivel de invitatie, de intentie...

R.:
Ati alternat, in cariera, rolul de solist al unei trupe cu cel de compozitor si cantaret, pe cont propriu. Care vi s-a parut mai potrivit firii dumneavoastra?

M. B.:
Mi-am dorit sa concertez in spectacolul de pe 3 decembrie alaturi de membrii formatiilor in care am cantat de-a lungul timpului. Cu muzicantii e mai complicat, insa trebuie sa le asiguri existenta intr-o trupa. Am preferat, cumva, de-a lungul timpului, ipostaza de cantautor, cariera solo, pentru ca mi-a fost mai simplu asa, macar din acest punct de vedere. Asta nu inseamna insa ca n-o sa-mi fie mereu draga perioada in care am cantat cu Phoenix, cu Pasarea Colibri...

R.: Aveti un blog, pe care apar relatari despre activitatea muzicala, despre relatiile cu membrii trupelor in care ati evoluat. Ati simtit ca va este necesar, in showbiz-ul de astazi?

M. B.: Am lansat blogul cand am fost nevoit sa plec din trupa Phoenix si am stiut ca din "partea opusa" vor veni pareri ceva mai urate. Am vrut ca prietenii si fanii mei sa stie, astfel, ce se intampla cu mine. In plus, cred ca e important sa comunici, in general. Nu mi-a placut niciodata sa stau ascuns, iar un blog mi se pare una dintre cele mai importante modalitati de a comunica, de a fi prezent.

R.: Daca ar fi fost posibil sa invitati la concert si vedete ale muzicii internationale, pe cine ati fi "convocat" pe scena?

M. B.:
Mi-ar fi facut mare placere sa ii am in spectacol pe Sting, Peter Gabriel si membrii formatiei Led Zeppelin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.