Artistul britanic va canta la Bucuresti pe 10 februarie 2009 melodii din secolul al XVI-lea. Sting (57 de ani) vorbeste despre muzica sa, despre reunirea trupei Police si despre familia lui intr-un interviu in exclusivitate pentru Romania, oferit prin intermediul Universal Music.
Reporter: Albumul 'Songs of the Labyrinth' este diferit fata de tot ceea ce ai facut inainte, deoarece este un material cu muzica elisabetana, compusa de John Dowland in secolul al XVI-lea. Ce satisfactii ti-a adus acest disc, pe care nu le-ai obtinut de la albumele precedente, pop si rock?

Sting: Eu sunt intotdeauna multumit de muzica pe care o fac, indiferent de genul abordat si indiferent daca publicul 'rezoneaza'sau nu. Iar satisfactiile sunt cu atat mai mari cu cat publicului ii place, mai ales ca nu e vorba de un gen facil.

Acest disc a fost o surpriza pentru mine, in primul rand pentru ca aceasta muzica, mai mult o pasiune de-a mea, s-a transformat intr-un album. Eram foarte curios in legatura cu acest gen, asa ca mi-am canalizat energia in aceasta directie. Nu mi-a trecut prin cap nicio secunda ca s-ar putea transforma intr-un album.

Am perseverat si, dupa un an, mi-am dat seama ca am un material care ar putea sa le placa si altora. Insa am fost sigur de acest lucru abia cand am gasit scrisorile pe care John Dowlan, compozitorul muzicii de pe album, i le-a scris lui Robert Cecil (o importanta figura istorica a Marii Britanii, secretar de stat al Reginei Elisabeta - n.r.).

Mi-am dat seama ca aveam si contextul, 'povestea' care sa-i determine pe oameni sa asculte muzica scrisa in secolul al XVI-lea, asa ca am inregistrat si aceste scrisori si ­mi-am spus: OK, cred ca acum ascultatorii vor putea 'digera' acest gen de muzica. Insa nu aveam asteptari prea mari legate de vanzari, iar faptul ca albumul s-a vandut in peste un milion de exemplare chiar a fost o surpriza. A fost minunat, am avut o satisfactie imensa.

Ai inceput sa te privesti altfel, ca muzician, dupa ce ai terminat acest album?

Uitandu-ma la viata si opera lui John Dowland, am realizat ca toti cantautorii moderni i-au calcat pe urme, ­i-au urmat, intr-un fel, ADN-ul, mostenirea… El a inventat acest lucru. A fost primul artist, cel putin primul cunoscut, care isi compunea singur muzica, o interpreta, se acompania singur cu instrumente si calatorea prin lume, castingandu-si astfel existenta.

Este exact ceea ce fac si artistii din ziua de azi, noi calcam pe urmele lui. Am o afinitate deosebita fata de acest om. Iar sa aduci aportul tau creativ la opera cuiva este un lucru pe care orice artist ar trebui sa il faca periodic. Inveti o multime de lucruri in felul acesta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.