Luminita & Sistem, pentru Romania, si Zdob si Zdub, pentru Moldova, concureaza diseara (ora 21:50) in finala Eurovision.Europenii s-au "batut", joi seara, la Palatul Sporturilor din Kiev, pentru a intra in finala Eurovision 2005. Moldovenii, cu bunica de la toba mare, si romanii, cu Luminita la butoaie, au castigat nu doar un loc fruntas, ci si simpatia publicului ucrainean.

Tara gazda ar merita si ea un premiu pentru organizare. Totul a fost calculat la secunda, mai ceva ca-n Occident. De la lumini si scena, pana la regia spectacolului si profesionalismul celor doi prezentatori, Maria Efrosnina si Pavlo Shylko, semifinala "Campionatului european al muzicii" a stralucit prin luxul detaliilor.

FALSEURII.

25 de tari au trecut prin furcile caudine, pentru ca in finala sa ajunga doar 10. Multi concurenti s-au bazat mai mult pe show (vezi dansatori si backing vocals), decat pe corzile vocale, care s-au mai dezacordat pe alocuri. Ne-am amuzat copios cu reprezentanta Austriei, un fel de Heidi, fara vacuta, dar cu trupa. Cu toti trompetistii si chitarele din decor, domnisoara a combinat ritmuri de samba cu iodlere si a obtinut un regal de kitsch. Nota de trecere n-a luat nici Lituania, desi concurenta Laura a avut ce sa arate. O pereche de cizme imaculate. Daca si vocea ar fi fost la fel de pura... Portugalia a facut-o de oaie. 2B, adica un el si o ea, a mers de-a dreptul pe aratura. Mai trebuia un membru, pentru ca trupa portugheza sa sune la fel de "bine" ca HI-Q live! Nici Estonia n-a ajuns mai departe. Cele cinci fete Suntribe au incercat sa le imite pe fostele Spice Girls. Neinspirata alegere. Au falsat in grup si ne-au adus aminte ca exista si POPS. Se pare ca maneaua a invadat Europa! Altfel nu ne explicam cum s-a calificat Macedonia, care ne-a demonstrat ca ritmurile orientale isi gasesc adepti peste tot.

CREMA.

Moldovenii au intrat cu bunica in finala. Zdob si Zdub nu si-a iesit din programul artistic si a fost aleasa, prin televoting, desi "Bunika bate doba" suna la fel ca toate piesele "zdubilor". Guest-starul, adica bunicuta, a batut toba cu maciuca, in sosete groase de lana si-n opinci. Iagupov a cantat impecabil intr-o engleza moldoveneasca. In schimb, Luminita noastra n-a fost in cea mai buna forma (nu de cozonac), dar a cantat cu suflet. Am avut senzatia, pentru prima oara, ca nu presteaza la comanda. S-o fi antrenat prea mult inainte de concurs, de avea ochii plansi. Machiajul n-a reusit sa-i ascunda "emotiile". Se pare ca acest detaliu a fost observat si de operatori, care au stat cu toate camerele pe Luminita Anghel si au pierdut mult din show-ul Sistem, spre dezavantajul nostru. Telespectatorii au votat astfel mai mult interpretarea, decat efectele butoaielor, pe care delegatia Romaniei se baza atat de mult. Din cateva cadre am putut totusi sa observam si sa apreciem manusile cu laser si tobele transformate in sandale Sistem.

Romanii au scapat usurati prin calificarea intre primii zece, dar delegatia noastra mai are de urcat, inca o data, cu tot cu butoaie si Luminita, pe scena. Se pare ca reprezentantii nostri au facut o impresie buna, din moment ce ucrainenii i-au filmat tot timpul cat s-au aflat in culise. De acelasi tratament s-au mai bucurat doar fratii de peste Prut. Speram ca pana diseara, la finala, Luminita Anghel sa se odihneasca pentru a nu mai avea ochii umflati de... atata cantat.

CLASAMENT SI REACTII

In finala din aceasta seara, pe scena vor intra concurenti din 14 tari calificate automat de la editia precedenta a Eurovision, alaturi de cei 10 castigatori ai semifinalei: Marea Britanie; Malta; Turcia; Albania; Cipru; Spania; Serbia si Muntenegru; Suedia; Ucraina; Germania; Grecia; Rusia; Bosnia si Hertegovina; Franta; Ungaria; Romania; Norvegia; Moldova; Israel; Danemarca; Macedonia; Croatia; Elvetia; Letonia.

Presa de pe batranul continent a publicat deja primele impresii de dupa semifinala. Cel mai important ziar online rusesc, gazeta.ru, comenteaza calificarea Romaniei ca fiind "jignitoare", pentru ca Sistem ar fi copiat show-ul de la trupa Stomp. In schimb, Gazeta are cuvinte de lauda pentru baietii Zdob si Zdub, care au transformat-o pe bunica in masina rock. Pe de alta parte, BBC apreciaza ca aparitia Romaniei a fost "una mai moderna decat cea din alti ani" si ca "show-ul cu lumini si efecte speciale a creat o impresie puternica si a castigat voturile telespectatorilor". (Dana Ciobanu)

TRENA

Ungaria ne sufla in ceafa, cu o solista care nu-i straina de microfon, cu o coregrafie impecabila si cu o piesa ritmata. Olanda si Bulgaria (pentru prima data la Eurovision) au pierdut trenul spre finala, cu toate ca au avut artisti dotati. Cel putin, rochiile cu trena au fost atractia serii. Concurentele din Belarus, Olanda, Monaco si Israel au avut o coada dupa ele. Pe unele le-a impiedicat, pe altele le-a ridicat. Am mai remarcat ca reprezentantul Belgiei, Nuno, este un fel de Mihai Traistariu, dar la volum mic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.