Ceremonia de convertire s-a tinut la resedinta din Hollywood Hills a lui Steve Porcaro, cel care a compus muzica pentru albumul Thriller, fiind oficiata de un iman chemat special de la o moschee din Los Angeles.

Artistul, care a fost crescut in religia Martorii lui Iehova, a respectat cu strictete intregul ritual de convertire.

A stat pe jos, imbracat cu un costum musulman traditional si a trecut prin "Shahada", juramantul musulman de credinta.

Mikaeel
este numele unuia din ingerii lui Allah, acesta respingand propunerea de a adopta numele de Mustafa, care inseamna "cel ales".

O sursa apropiata artistului a dezvaluit ca Michael s-a hotarat sa se converteasca la islamism in timp ce se afla in studioul de inregistrari al unui bun prieten, pentru realizarea unui nou material discografic.

Starul american trecea printr-o perioada mai grea in acel moment, fiind " cam deprimat". Astfel, a fost convins sa faca acest pas de catre producatorul muzical Philip Bubal si compozitorul canadian David Wharnsby, care au trecut la islamism in urma cu cativa ani.

Cei doi prieteni i-au povestit artistului atat despre credinta lor, cat si despre faptul ca au devenit niste persoane mai bune dupa ce s-au convertit, idee pe care Michael a imbratisat-o treptat.

Intre timp, regele muzicii pop este citat in procesul intentat de printul Abdulla Al-Khalif al Bahrainului, prin care acesta ii cere artistului daune in valoare de 5,57 milioane de dolari.

Seicul arab sustine ca a finantat stilul de viata extravagant al celebrului cantaret in perioada in care a stat in Bahrain, solicitandu-i in schimb starului pop un contract exclusiv de inregistrare a unui album.

Printul miliardar a mai declarat ca i-a trimis multe cantece lui Michael pentru a le inregistra, insa artistul l-a refuzat.