Tot romanul care trece pe Drumul National 7, care leaga Pitesti de Ramnicu Valcea, face popas la Dedulesti ca sa manance 'un mic d-ala mare'.

Zi si noapte, gratarele de pe Dealul Negru sfaraie non-stop, umpland valea de arome ademenitoare. Zilnic, grataragiii vand intre 1.500 si 2.000 de mititei.

Asezate strategic, ca hanurile vremurilor vechi, in calea drumetilor, restaurantele de la Dedulesti au in permanenta clientela asigurata. De cand au inceput afacerea, vanzatorii de mici se mandresc a spune ca nu exista zi din an, fie ca e vorba de Craciun, Revelion sau Paste, in care parcarea de aici sa fie goala. Si nici sofer care sa nu fi oprit macar o data pentru o portie de mititei.

Si totusi marimea conteaza

Zeci de masini sufoca parcarea neincapatoare, fetele de la gratar nu mai prididesc cu pusul si cu luatul micilor, iar ospataritele fac zeci de ture cu carnetelele de comenzi in maini. Aproape la fiecare comanda facuta, cuvantul de ordine este substantivul comun 'micul', evident folosit la plural.

De mai bine de zece ani, el este personajul principal al acestei zone. In tot acest timp, nici n-a scazut, nici n-a crescut (ca gramaj!), a umflat insa simtitor conturile proprietarilor locatiilor. Un mic se vinde cu trei lei, pret in care intra painea si mustarul.

'Nu exista, practic, un secret anume al micilor facuti aici, un secret de compozitie, de mirodenii etc. De cand am dat drumul, am lucrat si lucram cu un abator din Pitesti. Ei fac compozitia, ei pregatesc reteta. Secretul nostru este, insa, ca am pastrat un gramaj mare.

Micul e tras la 80 - 90 de grame. Dintr-un kilogram ne ies doar 12 mici. Un alt secret este ca trebuie prajiti frumos, la foc mare, nu lasati la palpaire. Fiind fluctuatie mare, micii sunt tot timpul serviti proaspat prajiti, cand au alt gust fata de cei ce au apucat sa se raceasca', spune Androne Elisabeta, cea care a fost prima care a pus intaiul gratar la drumul mare, pe Dealul Negru.

Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin
 

Contacteaza-ne

Foloseste formularul de mai jos

sau mai rapid pe