Luminita Anghel incearca sa recupereze terenul pierdut anul trecut de Sanda Ladosi

Potrivit tragerii la sorti, Romania este a 14-a tara care va intra in semifinala concursului Eurovision, programata in aceasta seara, la Kiev. Evenimentul este transmis in direct de TVR 1, incepind de la ora 21.50. Luminita Anghel si Sistem se lupta cu alte 24 de tari pentru a se clasa pe primele zece pozitii care asigura participarea in finala din 21 mai. Trebuie sa trecem proba semifinalei pentru ca, in 2004, tara noastra nu s-a clasat in primele zece, ceea ce ar fi asigurat calificarea direct in finala de anul acesta.

Pentru delegatia Romaniei, ziua de ieri a fost linistita, fara aparitii spectaculoase, in afara unor vizite la diferite posturi de radio si televiziune, locale si nationale. In ciuda unui buget incomparabil mai mic decit al altor concurenti, romanii o duc bine la capitolul popularitate, transmite corespondentul Postului National de Radio al Bulgariei, Radoslav Markov, acreditat la Kiev. Ramine de vazut daca vor reusi sa valorifice acest capital. Ieri au avut loc ultimele doua repetitii generale inaintea semifinalei, dintre care una cu public. S-au facut probe de machiaj, coafura, costume. Tensiunea in rindul participantilor a inceput sa creasca. In locul risetelor si al glumelor obisnuite, din cabinele se auzeau ieri doar vocalize. Sistem a beneficiat de o repetitie speciala, cu intrarea si scoaterea rapida a butoaielor de pe scena. Pauzele dintre piese sint foarte scurte, deci operatiunea trebuie sa fie rapida, de aceea sint angrenati 20 de oameni.

Butoaiele sint fixate pe trei platforme cu rotile, astfel incit deplasarea si pozitionarea lor se face in 42 de secunde.
Alla Pugaciova anima chefurile la Euroclub. In afara competitiei de scena, marea intrecere se da la capitolul mondenitati. Un premiu in acest sens ar putea fi acordat Angelicai Agurbas, concurenta din Belarus, si grupului ei, care-l include pe faimosul cintaret rus Filip Kirkorov si pe celebra sa sotie, Alla Pugaciova. Delegatiile tarilor concurente folosesc orice prilej pentru a-si face campanie. Belarus a organizat marti seara o receptie de lux, cu icre neagre, taraf de tigani, baloane si clovni. Locul a fost bine ales: un vapor pe malul Niprului. Kirkorov si Pugaciova au fost apropiati toata seara, in ciuda zvonurilor ca relatia lor s-a racit si ca urmeaza sa se desparta.

Investitie de 1,5 milioane de dolari in concurenta Belarusiei. Angelica Agurbas apare la petreceri cu sotul ei, care ar putea trece usor drept tatal ei, transmite corespondentul bulgar. La intrebarea cit costa intretinerea unei astfel de fete (Agurbas, care are 30 de ani, arata foarte bine), el a raspuns ca investitia este costisitoare, dar ca merita efortul. Gurile rele (dar bine informate) spun ca in Agurbas s-au investit peste 1,5 milione de dolari si ca, daca nu se claseaza pe locul intii sau doi, este posibil ca managerul ei, Kirkorov, sa ramburseze suma integral. Pe de alta parte, cu asemenea fonduri nu este chiar asa de greu sa cistige, mai ales ca Angelica are talent, iar piesa aleasa este in genul agreat la Eurovision.

Ruslana, felicitata de presedintele Ucrainei. Cistigatoarea de anul trecut, ucraineanca Ruslana, este omniprezenta si uneori da impresia ca sint mai multe Ruslane, in diferite locuri, in acelasi timp.
Dupa conferinta de presa in care a dat detalii referitoare la marele concert pe care urmeaza sa-l sustina in centrul Kievului, Ruslana a adunat lumea la spectacolul de la Euroclub, demonstrind ca nu a luat degeaba premiul de anul trecut. A venit s-o felicite insusi presedintele Ucrainei, care a ramas pina la sfirsitul concertului. Ruslana are rol principal si in concertul "Ukraina, inima Europei", care a uimit cu un numar record de dansatori, focuri de artificii si prin scenografie.

Predictii: Romania, in fruntea topurilor pe Internet. Sondaje publicate pe diverse site-uri neoficiale plaseaza Romania printre favoritele acestei editii. Pe site-ul grecesc oikotimes.com Romania este cotata cu sansa a treia in semifinala si a cincea in finala. Ungaria si Islanda sint printre favorite.
Pe un alt site, hecklerspray.com, versurile piesei noastre (textier Cristian Faur), "Let Me Try", sint considerate printre cele mai ciudate, avind in vedere expresia "I can feel your heart with brakes" ("iti simt inima cu pauze").

Regulamentul previne aliantele de vot

• Cele zece finaliste vor fi stabilite in urma televotingului inregistrat in toate cele 39 de tari participante
• Votarea se va face simultan si va dura citeva minute
• Apelurile din fiecare tara vor fi inregistrate de compania de telefonie centralizatoare, care va trimite rezultatele la EBU (organizatorul Eurovision)
• Dupa incheierea votarii, oficialii EBU vor introduce numele celor zece tari calificate in zece plicuri, care vor fi extrase la finalul spectacolului, stabilindu-se astfel si ordinea intrarii in finala
• Anuntarea celor zece tari cistigatoare in semifinala se va face prin extragerea plicurilor si nu prin metoda consacrata, cind fiecare tara anunta punctajul acordat celorlalti
• Televotingul a fost introdus de EBU la editia trecuta, pentru a elimina posibilele aranjamente. "Inainte se vota in sistem de aliante. Tarile nordice isi dadeau puncte reciproc, tarile baltice la fel", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Dan Manoliu, seful delegatiei romane. La conferinta de presa organizata inaintea plecarii, acesta a lasat sa se inteleaga faptul ca si Romania a primit, in anii precedenti, oferte de a da puncte unor tari pentru a primi la schimb.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.