Eugen Radescu este primul curator roman care a primit o rezidenta la Apex Art New York unde lucreaza la un proiect extins ce se va finaliza intr-o expozitie si serie de conferinte.

Tema discutiei de astazi este "How innocent is that?" si a fost aleasa de Eugen Radescu. Aceasta tema reprezinta in acelasi timp, un proiect de cercetare amplu al curatorului roman.

"Cine mai poate fi astazi atent la masacrarea inocentei? Inocentii de ieri trimit astazi bombe – aceste daruri supreme ale neputintei, josniciei si incapabilului. Exista un Orient al inocentei precum exista un Occident al inocentilor. Traind in Romania – starea si paideum a inocentei in forma sa dezechilibrata, nefericita si tampa – imi imaginam ca “strainul” cu a sa “strainatate” insemna ceva, altceva (cu al sau alter).

Nimic mai fals. Suntem cu totii falsi, dezintegrati, abatuti, neinocenti. Neatenti. Alexandru Paleologu spunea ca “civilizatia nu inseamna masina cu aburi, ci inseamna civilitatea” – acea putinta de a avea relatii civice, civile, de a avea norme de drept. Cumva, aceste atribute sunt pierdute. Am uitat sa fim civici, am pierdut civilizatia – am devenit inocente aspiratoare de ignoranta, durere, patima, ura, show. Este mult mai usor acum sa omori o mie de oameni decat sa spui “buna ziua”, comenteaza Eugen Radescu.

Proiectul propus descrie astfel, cat mai ilustrativ termenul de inocenta in diversele sale slabiciuni si corelatii a declarat Eugen Radescu.