Drogurile se regasesc in istoria omenirii din cele mai vechi timpuri, fiind o problema ce tine de trecut, prezent si sa speram ca nu si de viitor. Nume mari dintre poetii clasici sau mari muzicieni au parte de cate o 'povestioara' despre dependenta mai mult sau mai putin ciudata.

1. Sigmund Freud-Cocaina. La inceput Freud a fost interesat de acest drog doar din punct de vedere medical. Studiind efectele acestei substante, el a incercat sa-l ajute pe bunul sau prieten, Ernest van Fleischl, sa se vindece de dependenta de morfina, inlocuind acest medicament cu cocanina. Efectele: Fleischl a devenit rapid dependent de aceasta substanta stupefianta , cheltuind peste 10.000 de dolari pe luna achizitinondu-si drogul de care avea nevoie zilnic. Ca un bun savant, Freud a inregistrat efectele adverse pe care le prezenta prietenul sau ( halucinatii, senzatia de ‘furnicute’ sub piele). In 1981, Fleishl a devenit primul om din istorie care a murit din cauza supradozei de cocaine amestecata cu heroina. Intorcandu-ne la Frued, se stie ca in jurul anului 1880 acesta a scris mai multe lucrari despre acest drog. Si acum sa credem noi ca el era doar un simplu consumator ocazional de cocaina?

2. Andy Warhol-Obetrol. Acest drog nu este foarte cunoscut, in zilele noastre fiind vandut sub numele de Adderall. Diferenta dintre Adderal si Obetrol este ca Adderall este vandut sub forma de comprimate cu eliberare imediata si in timp pe cand Obetrol-ul sunt comprimate cu eliberare immediate. Ce este important, este faptul ca Andy consuma aceaste pastile cum Paulie Bleecker consuma Tic-Tac.

3. Miles Davis- Heroina. Davis a fost un trompetist si compozitor american de jazz, una din cele mai influente, inovatoare si originale personalitati muzicale din istoria jazz-ului din secolul al XX-lea. Ca multi alti muzicieni din vremea sa, are insa probleme cu consumul de droguri stupefiante, in special heroina, si, dupa o intrerupere a activitatii acesta reusetse sa scape de dependent fiind inspirit de marele pugilist Sugar Ray Robinson.

4. Balzac-Cafeina. Multi dintre noi suntem dependenti de cafeina, fie ca ne luam doza zilnica din cafea sau Cola, dar nimic nu se compara cu dependenta lui Balzac care consuma cafea dupa cafea. Acum nu ne mai mira ca el reusea sa scrie 48 de ore fara intrerupere. Consumul excesiv de cafeina a dus la largirea ventriculului stang al inimii, lucru ce a contribuit si la moartea acestuia .

In zilele noastre dependenta de cafeina poarta numele de cafeinism, intoxicatie care se manifesta prin neliniste, tremuraturi, insomnia, crampe abdominal, agitatie psihomotorie, inrosirea fetei. De acum in colo cred ca o sa ma gandesc de doua ori inainte de a bea cafeaua de dimineata.

5. Lewis Carroll-Opium. In vremurile acelea, opiumul era cunoscut sub numele de Laudanum si o multime de oameni il consumau pentru combaterea durerilor de cap, deci nu e de mirare ca multi erau dependenti de acest drog, inclusiv Lewis Carrol cunoscut si sub numele de Charles Dodgson . El suferea de niste migrene teribile dar multi credeau ca Lewis consuma opium pentru ca-l ajuta sa se relaxeze si sa compuna. Oricare ar fi motivul el a devenit oricum dependent si cum opiumul nu era de ajuns Lewis a experimentat si “ciupercile magice” si canabisul.

6. Edith Piaf-multe. Saraca Edith a inceput dependenta de stupefiante in 1951 dupa ce a avut un accident de masina in urma caruia si-a fractura doua coaste si si-a rupt o mana. Mai tarziu a mai avut alte doua accidente si din cauza durerilor insuportabile a inceput sa ia in exces morfina combinata cu alte pastile si alcool. Chiar daca se afla intr-o sitautie delicate Edith a continuat sa urce pe scena.

7. Alcool-ul. La aceasta categorie nu putem numi numai o singura personalitate, alcoolul fiind “un drog” pe care multi poeti l-au ales. De la Hemingway la F. Scott Fitzgerald sau Dylan Thomas si Poe, barbatii nu au fost singurii dependenti. Chiar si Dorothy Parker sau Edna St. Vincent Millay erau cunoscute pentru pasiunea lor pentru alcool.

8. Maria Callas-Quaalude. Gurile rele vorbeau la vremea respectiva ca Maria lua Quaalude pentru a o ajuta sa-si mentina silueta dar ea mereu a declarat ca a slabit datorita unei diete special. Acum daca ne uitam in istorie cum a aparut acest drog si ce efecte avea, nicaieri nu scrie ca acest medicament te ajuta sa slabesti.

Quaalude a fost cel mai popular drog in anii ’60. Initial era considerat a fi un tratament impotriva malariei si a fost dezvoltat in America de Sud. Dupa ce s-a descoperit ca acesta pune probleme, utilizarea sa crescand ingrijorator, DEA a reusit sa opreasca o perioada fabricarea si utilizarea drogului. In cantitati mai mari sau fumat, acest drog cauza depresii grave, probleme in coordonarea muschilor, convulsii si chiar moartea dar in cantitati normale dadea doar o stare de euforie exagerata

9. Truman Capote-multe droguri. Truman a inceput prin a cocheta cu alcoolul dupa care a inceput sa consume o multime de substante stupefiante. Cand a murit, de o afectiune a ficatului, s-a descoperit ca acesta avea in corp, Valium, barbiturice si calmante.

10. Humphry Davy-Oxid de Azot. Ciudat drog, nu? Davy a fost un mare chimist al anilor 1800, asa se explica cum de avea acces la aceasta substanta. Intr-o zi acesta a inhalat cinci unitati de substanta dupa care a cazut imediat pe podea unde a ramas blocat pentru trei ore. Aceasta experienta nu l-a oprit din cercetarea acestei substante, continunad in numele stiintei ( si noi trebuie sa credem asta). Nu dupa mult timp, Davy a devenit dependent, in una din lucrarile lui scriind ca azotul crede ca este aerul din Rai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.