America e intr-o criza financiara cum nu s-a mai vazut din vremea Depresiei anilor '30. Dar nimic nu e previzibil inca, mai ales ca un jucator major in politica premergatoare alegerilor isi tot baga nasul.

Hollywood-ul are grija ca in acest incert sezon politic sa-si spuna parerea sus si tare - fie ea de dreapta sau de stanga.

In 2004, la ultimele alegeri prezidentiale, documentarul lui Michael Moore, "Fahrenheit 9/11" spargea recordurile la Box Office, iar anul asta David Zucker s-a gandit sa iasa la rampa cu o parodie a lui Moore si a intreprinderilor sale populiste. "An American Carol" il ia la greu peste picior pe Moore - care, dupa cum va anuntam acum ceva timp, nu tace malc nici anul asta, in zilele precedand scrutinul prezidential.

Comedia lui Zucker insa nu a fost un succes rasunator in ochii amatorilor americani de cinema - nici pe departe, conform cifrelor de BO, care arata in clar ca incasarile medii per ecran au fost de trei ori mai mici ca cele ale stangistului "Religulous". Documentarul intitulat in asa fel incat sa evoce cat de ridicole ("ridiculous") sunt preceptele religioase ("religious") la care habotnicii lumii tin cu dintii - este produsul creierului lui Bill Maher, gazda Talk Show-ului satiric "Real Time with Bill Maher". Evident, el si-a facut reclama la obraznicatura de film in cadrul serialului sau (difuzat pe HBO, acesta tocmai si-a incheiat cel de-al saselea sezon).

Impartirea teritoriala a performantelor celor doua filme e sugestiva pentru diviziunea State-Rosii/State-Albastre, dupa cum sunt cunoscute statele americane republicane/democrate. Iar aceasta schisma partizana din lumea filmului nu e deloc ceva echilibrat, schimbandu-se greutatea din dreapta Republicanilor spre stanga Democratilor ca intr-un balansoar.


Despre autor:

Sursa: Moviebox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.