Actualul Dalai Lama s-a nascut pe 6 iulie 1935 intr-o familie de tarani tibetani, din satul Taktser, situat in nordul Tibetului. Liderul spiritual este cel de-al 14-lea Dalai Lama, Lhamo Dhondrub, pe numele sau real, recunoscut ca fiind reincarnarea celui de al 13-lea Dalai Lama (Thupten Gyatso, 1876-1933), precum si reincarnarea lui Avalokiteshvara, adica "Buddha al Compasiunii". Din anul 1959 actualul Dalai Lama traieste in exil.

Dalai Lama primeste numele de Tenzin Gyatso, iar pe 22 februarie 1940 este incoronat la Lhasa, capitala Tibetului. Un an mai tarziu acesta isi incepe studiile, disciplinele majore fiind logica, arta si cultura tibetana, sanscrita, medicina, filozofia budista, dar si poezia, muzica si teatrul, astrologia, urmand ca in 1959 sa-si ia doctoratul in filozofie budista.

In 1950 Dalai Lama e nevoit sa preia intreaga putere politica dupa invazia din Tibet, in 1949, a 80.000 de soldati chinezi. Pe 10 martie 1959, in Lhasa, are loc cea mai mare demonstratie de protest din istoria Tibetului. Dalai Lama fuge in India, unde primeste azil politic. Peste 80.000 de tibetani il urmeaza pe conducatorul lor, iar, in prezent, exilul tibetan numara peste 120.000 de membri.

Un an mai tarziu localitatea Dharamsala din India devine sediul lui Dalai Lama si al uvernului tibetan in exil, localitatea fiind denumita "Mica Lhasa". Odata cu stabilirea in India, Dalai Lama apeleaza la Organizatia Natiunilor Unite prentru rezolvarea crizei din Tibet, iar rezultatele incep sa apara atunci cand ONU cere Chinei sa respecte drepturile tibetanilor, precum si dreptul acestei regiuni la autodeterminare.

Mai multe despre Parintele spiritualitatii budiste, cititi aici.