Inca din prima zi a Festivalului de Moda de la Iasi designerul Irina Schrotter a tinut o conferinta de presa in care a tras un semnal de alarma: moda romaneasca va muri o data cu integrarea in Uniunea Europeana.Designerul, care se ocupa de organizarea festivalului, a mentionat ca "fabricile de moda din Romania va trebui sa se mute in China".

Inca din prima seara de festival, Andreea Raicu a urcat pe podium, nu doar pentru a a fi mireasa colectiei Irinei Schrotter, lucru cu care este obisnuita, ci si pentru a tine un mic discurs. Pe podium au mai urcat si cei de la Parazitii pentru a asigura fondul sonor, iar in a doua zi a festivalului sunt asteptati cei trei feti frumosi de la Ca$$a Loco, dar nu pentru ca vor sa devina modele masculine, ci ca sa anime ceva mai mult publicul pentru ca vor interpreta cateva dintre melodiile care i-au consacrat.

CU OCHII IN PATRU

Chiar daca este cea care s-a ocupat de bunul mers al lucrurilor in cadrul festivalului, nici macar Irina Schrotter nu stie cum vor arata prezentarile colegilor de breasla. Si asta pentru ca, dupa cum a marturisit, nu a indraznit sa intrebe. "Stiti prea bine cat de precauti sunt designerii", a spus creatoarea. "Pentru a nu exista vreo suspiciune de furt sau de copiere, nimeni nu divulga nimic. Vor fi surprize si pentru noi, la fel ca pentru cei din public."

Citeste si:

CASTING CU 300 DE MANECHINE

Festivalul de la Iasi - dincolo de problemele financiare si de faptul ca multi designeri cunoscuti au refuzat sa participe, fie ca nu aveau colectii noi, fie ca sunt de "cealalta parte" a baricadei, dupa cum plastic s-a exprimat Irina Schrotter - s-a remarcat prin afluenta fara precedent de manechine care au dorit sa participe la prezentari. Casa Studentilor din Iasi, locul unde s-a desfasurat casting-ul, a fost practic luata cu asalt de peste 300 de tinere, una mai frumoasa ca alta.

Zeci de ieseni, in special barbati, s-au oprit pentru cateva minute in fata cladirii, pentru a admira, unii chiar cu gura cascata, "minunile" ajunse din toate colturile tarii la Iasi. Si in acest an s-au preferat manechinele cu chip de copil, fara sani si alte forme, spre dezamagirea multora dintre spectatorii prezenti in sala Teatrului National.