Festivalul de film din Venetia a dat startul editiei cu numarul 65, adica unei saptamani si jumatate de cinema pe paine. Primul film a adus pe plaiurile italiene starurile Hollywood-iene implicate in realizarea lui: actorii Brad Pitt, George Clooney, Francis McDormand, Tilda Swinton si regizorii Joel si Ethan Coen au defilat pe covorul rosu, asaltati de intrebari mai mult sau mai putin legate de noul lor film, "Burn After Reading".

Anul acesta, si pentru urmatorii trei, la carma festivalului se afla Marco Mueller, care se declara multumit de filmele programate spre a fi proiectate pe parcursul evenimentului (27 august-6 septembrie). Cat despre festivalul de la Toronto, care urmeaza celui de la Venetia si se face luntre si punte ca sa capteze atentia cinefililor, Mueller sustine ca nu are nici un regret: dintre premierele pe care le-ar fi dorit in Venetia si i-au scapat printre degete, aproape nici una nu va iesi la rampa in Canada.

Solutia neutra la care au subscris doua filme americane (drama "Rachel Getting Married" cu Anne Hathaway si thriller-ul "Hurt Locker" cu Ralph Fiennes) - premiera dubla, si in Venetia, si in Toronto.

Intr-un an in care festivalul de la Berlin a alergat dupa glamour-ul si popularitatea celor de la Rolling Stones si ale Madonnei, iar la Cannes s-au vizionat de toate pentru toti, de la cel mai recent "Indiana Jones" la cel mai recent film semnat fratii Dardennes - Mueller a pregatit o colectie mai focusata pentru amatorii de film convergand in Venetia.

Filmele propuse, dintre care 5 americane, ar putea fi descrise ca independente/de auteur - desi Mueller insista ca nu si-a spicuit filmele dupa criterii de gen: "Mergem sa cautam vitalitatea cinema-ului oriunde ar fi ea ascunsa, fie in filme pentru mase, fie in filme de autor [...] Alegerile pe care le-am facut pentru anul acesta reconfirma o identitate a festivalului, dar fara doar si poate vreau ca [festivalul din] Venetia sa ramana pluralistic si contradictoriu."

Detalii despre prima seara a festivalului gasiti aici.


Despre autor:

Sursa: Moviebox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.