Anul acesta, si pentru urmatorii trei, la carma festivalului se afla Marco Mueller, care se declara multumit de filmele programate spre a fi proiectate pe parcursul evenimentului (27 august-6 septembrie). Cat despre festivalul de la Toronto, care urmeaza celui de la Venetia si se face luntre si punte ca sa capteze atentia cinefililor, Mueller sustine ca nu are nici un regret: dintre premierele pe care le-ar fi dorit in Venetia si i-au scapat printre degete, aproape nici una nu va iesi la rampa in Canada.

Solutia neutra la care au subscris doua filme americane (drama "Rachel Getting Married" cu Anne Hathaway si thriller-ul "Hurt Locker" cu Ralph Fiennes) - premiera dubla, si in Venetia, si in Toronto.

Intr-un an in care festivalul de la Berlin a alergat dupa glamour-ul si popularitatea celor de la Rolling Stones si ale Madonnei, iar la Cannes s-au vizionat de toate pentru toti, de la cel mai recent "Indiana Jones" la cel mai recent film semnat fratii Dardennes - Mueller a pregatit o colectie mai focusata pentru amatorii de film convergand in Venetia.

Filmele propuse, dintre care 5 americane, ar putea fi descrise ca independente/de auteur - desi Mueller insista ca nu si-a spicuit filmele dupa criterii de gen: "Mergem sa cautam vitalitatea cinema-ului oriunde ar fi ea ascunsa, fie in filme pentru mase, fie in filme de autor [...] Alegerile pe care le-am facut pentru anul acesta reconfirma o identitate a festivalului, dar fara doar si poate vreau ca [festivalul din] Venetia sa ramana pluralistic si contradictoriu."

Detalii despre prima seara a festivalului gasiti aici.