Ultima reprezentatie a baletului "Ondine" pe scena de la Covent Garden cu Alina Cojocaru in rolul principal a avut loc miercuri, 4 mai. Spectacolul a fost ultima ocazie in care romanca, prima-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, a putut fi admirata intr-un regal de talent si daruire in rolul spiritului intrupat din ape, Ondine. Povestea de dragoste tragica a unui spirit acvatic care se indragosteste de un om este familiara din povestile populare si din basme si de mult timp reprezinta o bogata sursa de inspiratie literara si teatrala.

Cateva exemple in acest sens sunt numai celebra poveste a lui Hans Christian Andersen "Mica Sirena" sau cea a lui Dvorak, "Rusalka". Tema amintita a furnizat un scenariu de succes si pentru cel din urma balet realizat de Frederick Ashton, a carui premiera a avut loc in 1958, in interpretarea Companiei Regale de Balet. Desi logodit cu Berta, printul Palemon este nefericit, iar atunci cand descopera o misterioasa fata care aparuse dintr-o fantana din curtea palatului sau este atat de vrajit de ea, incat decide sa fuga impreuna cu ea si sa se casatoreasca.

Insa tanara fata este Ondine, un spirit al apelor, iar Stapanul Marii Mediterane trimite o furtuna pentru a-i desparti pe cei doi tineri. Dupa ce sunt salvati, Palemon se casatoreste cu Berta, insa o asemenea infidelitate fata de Ondine se va dovedi fatala in chiar ziua nuntii. Muzica este semnata de Hans Werner Henze, iar coregrafia este realizata de Frederick Ashton.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.