Ultima reprezentatie a baletului "Ondine" pe scena de la Covent Garden cu Alina Cojocaru in rolul principal a avut loc miercuri, 4 mai. Spectacolul a fost ultima ocazie in care romanca, prima-balerina a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, a putut fi admirata intr-un regal de talent si daruire in rolul spiritului intrupat din ape, Ondine. Povestea de dragoste tragica a unui spirit acvatic care se indragosteste de un om este familiara din povestile populare si din basme si de mult timp reprezinta o bogata sursa de inspiratie literara si teatrala.

Cateva exemple in acest sens sunt numai celebra poveste a lui Hans Christian Andersen "Mica Sirena" sau cea a lui Dvorak, "Rusalka". Tema amintita a furnizat un scenariu de succes si pentru cel din urma balet realizat de Frederick Ashton, a carui premiera a avut loc in 1958, in interpretarea Companiei Regale de Balet. Desi logodit cu Berta, printul Palemon este nefericit, iar atunci cand descopera o misterioasa fata care aparuse dintr-o fantana din curtea palatului sau este atat de vrajit de ea, incat decide sa fuga impreuna cu ea si sa se casatoreasca.

Citeste si:

Insa tanara fata este Ondine, un spirit al apelor, iar Stapanul Marii Mediterane trimite o furtuna pentru a-i desparti pe cei doi tineri. Dupa ce sunt salvati, Palemon se casatoreste cu Berta, insa o asemenea infidelitate fata de Ondine se va dovedi fatala in chiar ziua nuntii. Muzica este semnata de Hans Werner Henze, iar coregrafia este realizata de Frederick Ashton.