Scurgerile reduse de radioactivitate au inceput in iunie 2006 si au continuat pana cand USS Huston a fost scos de pe mare luna trecuta in Honolulu (Hawai), a precizat Ministerul de Externe, citand informatii furnizate de autoritatile americane. In aceasta perioada, nava a facut cinci escale in portul Sasebo, in apropiere de Nagasaki (sudul Japoniei), cinci in Okinawa (sud) si una in Yokosuka (sudul Tokyo), potrivit guvernului.

La 1 august, Pentagonul a anuntat ca doar un nivel redus de radioactivitate a fost evacuat de pe submarin in timpul escalei in porturile Sasebo si Guam. O ancheta a marinei americane a stabilit ca radioactivitatea scursa de la o valva a navei este mai mica decat cantitatea care s-ar gasi intr-un sac de 20 de kilograme de ingrasamant. Potrivit anchetei, flora si fauna apei nu sunt afectate.

Luni, un alt submarin nuclear american, USS La Jolla, a facut escala la Sasebo, fiind intampinat de proteste antinucleare, la care au participat si supravietuitori ai bombardamentului atomic de la Nagasaki, de la 9 august 1945. Ei au cerut autoritatilor locale sa puna capat escalelor submarinelor nucleare pana cand securitatea va fi asigurata.