Totul este la scara mare la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar ceremonia de deschidere de vineri nu va contrazice aceasta tendinta, fiind prevazut un spectacol de trei ore, marcat prin deschiderea catre lume, promovarea culturii chineze traditionale si incadrarea ei in modernitate, relateaza Newsin.
Cu cat este mai lunga ceremonia, cu atat sunt mai mari riscurile, dar responsabilii chinezi, dupa ce au fost insarcinati cu organizarea Jocurilor, vor veghea cu atentie pentru ca seara sa se deruleze fara nici cea mai mica problema.

Aproximativ 15.000 de persoane vor participa la spectacolul de pe stadionul olimpic, denumit "Cuib de Pasare", iar 29.000 de focuri de artificii vor marca ceremonia care urmeaza sa inceapa la 20.08 ora locala (15.08 ora Romaniei). Numerosi sefi de stat si de guvern, printre care presedintele roman Traian Basescu, sunt asteptati in tribuna oficiala.

De multi ani, ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice se concentreaza pe prezentarea culturii tarii gazda. China, reticenta mult timp fata de privirile straine, este pregatita acum sa devina centrul atentiei, in conditiile se estimeaza o audienta mondiala de cateva sute de milioane de persoane.

Organizarea ceremoniei a fost supravegheata de regizorul Zhang Yimou, cunoscut pentru nominalizarea sa la Oscar pentru filmul "Casa pumnalelor zburatoare". El a dezvaluit deja ca spectacolul se va concentra pe "istoria lunga si straveche a poporului chinez". "Spectacolul va reflecta aspectele culturale ale societatii chineze si va arata ce reprezinta China moderna si poporul sau", a adaugat el. Asistentii sai oferisera anterior piste generale, anuntand de exemplu ca va fi evocata opera chineza si ca va fi adus un omagiu victimelor seismului din luna mai, din provincia Sichuan.

Ceremonia a fost planificata timp de trei ani si a fost tratata aproape ca un secret de stat. Totusi, un colt din mister a fost ridicat cand postul sud-coreean de televiziune SBS a filmat cateva imagini la una dintre repetitiile de la sfarsitul lunii iulie si le-a difuzat pe internet.

Singura informatie care ramane cu adevarat secreta este identitatea ultimei persoane care va purta flacara olimpica. Starul basketului chinez, Yao Ming, considerat favorit pentru aceasta onoare, a dus-o deja miercuri, in piata Tiananmen. Potrivit traditiei, o persoana nu poate purta flacara decat o singura data. Organizatorii au oferit un singur indiciu: va fi vorba despre o personalitate aleasa pentru "reusita sa sportiva" si pentru "influenta sa sociala".

Delegatia Romaniei care va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing este formata din 102 sportivi si 61 de oficiali. Toti sportivii romani stau in Satul Olimpic cu exceptia rezervelor de la handbal si gimnastica. Romania va fi prezenta la 15 sporturi din cele 28 de la Beijing.

Initial delegatia Romaniei avea in componenta 105 sportivi, dar dupa cazurile de dopaj ale Lilianei Popescu, Cristinei Vasiloiu si Elenei Antoci, accidentarea lui Mircea Bogdan si acceptarea Vioricai Tigau in randul reprepezentantilor la Olimpiada, numarul final a fost 102.


Seful de misiune al Romaniei la Jocurile Olimpice de la Beijing este Alexandru Epuran.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.