O caruta de fier din prima jumatate a secolului al II-lea a fost descoperita, in masivul muntos Standja din sud-estul Bulgariei, alaturi de schelete de cai, iar arheologii au ajuns la concluzia ca a fost folosita intr-un ritual, pentru transportarea unui mort, potrivit NewsIn.
Caruta de fier, ornata somptuos cu bronz, dateaza din epoca romana si a fost trasa pana in munti de doi cai, pentru a transporta trupul unui decedat. Apoi, caii au fost ucisi la destinatie pentru a isi insoti stapanul, conform unui ritual, a explicat arheologul Daniela Agre.

"Potrivit informatiilor noastre, o singura astfel de caruta a mai fost gasita in Europa, in Campia Panoniei, pe teritoriul Ungariei, dar nu este la fel de bine conservata", a explicat Agre.

Caruta, cu patru roti, era ingropata in picioare. In ea a fost gasit un cufar, care contine recipiente de sticla si de ceramica, ornamente, printre care o statueta in forma de pantera, figuri geometrice sau forme vegetale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.