La sapte ani de la scrisorile cu anthrax care au provocat moartea a cinci persoane in 2001 in Statele Unite si la o saptamana dupa sinuciderea principalului suspect, justitia americana a afirmat miercuri ca a solutionat cazul, desemnandu-l pe acesta drept unicul responsabil, relateaza NewsIn.

Scrisorile, care aveau drept destinatari doi senatori, dar si institutii de presa, au terorizat America dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Pe langa cele cinci victime, 17 persoane au fost contaminate de praful alb ce continea bacilul anthrax, care declanseaza o boala ce provoaca rapid moartea. Boala se manifesta prin infectii severe la nivelul pielii si dificultati respiratorii.

Miercuri, justitia americana a anuntat ca din punctul sau de vedere cazul este solutionat, desi nu a fost inca inchis, pentru ca mai sunt cateva proceduri administrative de indeplinit.

"Bazandu-ne pe toate dovezile pe care le-am adunat impotriva sa, suntem siguri ca dr. Bruce Ivins era singura persoana responsabila de aceste atacuri", a declarat procurorul federal al Districtului Columbia, Jeffrey Taylor, intr-o conferinta de presa.

Cercetatorul Bruce Ivins, in varsta de 62 de ani si care lucra la laboratorul militar de la Fort Detrick (Maryland, est), de unde s-a dovedit ca provenea anthraxul, s-a sinucis in 29 iulie. El suferea de multiple probleme psihologice, a spus procurorul.

"La capatul unei anchete meticuloase, am ajuns la concluzia ca dr. Bruce E. Ivins este responsabil de moartea, imbolnavirile si teama provocate in tara noastra de scrisorile contaminate cu anthrax in 2001. Potrivit dovezilor, a actionat singur", a precizat Joseph Persichini, care conduce ancheta FBI in acest caz.

Autoritatile judiciare americane au publicat miercuri documente referitoare la ancheta botezata cu numele de cod Amerithrax, compiland zeci de rapoarte de perchezitii, marturii si depozitii. Ancheta a fost criticata pentru ca se sprijina in mare parte pe dovezi indirecte. "Mii de reclamanti si mii de tribunale din aceasta tara (...) se sprijina pe dovezi indirecte", a replicat procurorul miercuri.

El a vorbit despre un "flacon" care ar fi continut "arma crimei", anthraxul creat de dr. Ivins. Acesta ramanea pana seara tarziu in laborator in perioada cand au fost trimis scrisorile, comportament suspect care a dat de banuit. O alta dovada indirecta este un anumit defect al plicurilor ce contineau bacilul si care erau vandute doar la oficiul postal din apropierea casei lui Ivins de la Fredericks, Maryland.

Pe de alta parte, comportamentul si depozitiile lui Bruce Ivins "sugerau ca acesta are constiinta vinovatiei sale", a mai spus procurorul. De exemplu, el a furnizat anchetatorilor FBI un esantion eronat de anthrax, "pentru a-i pune pe o pista falsa".

Biologul, care era supravegheat 24 de ore din 24 in ultimele luni, s-a plans ca este persecutat de cei care conduc ancheta FBI, inainte de a se sinucide cu o supradoza de medicamente. "Acest lucru nu este in niciun caz adevarat. Agentii FBI sunt profesionisti responsabili", a negat procurorul.

Insa avocatii lui Ivins au criticat concluziile Departamentului de Justitie. "Conferinta de presa a acuzarii a fost un dans orchestrat de cuvinte minutios alese, o gramada de insinuari si o lipsa stupefianta de dovezi concrete", au spus ei.

"Guvernul vrea sa faca poporul american sa creada ca dupa sapte ani de ancheta si 15 milioane de dolari cheltuiti din banii contribuabililor, l-a gasit pe cel responsabil de atacurile pline de ura din toamna anului 2001. Nimic nu este mai fals", conchide unul dintre avocatii suspectului disparut, Paul Kemp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.