"Statele Unite considera ca poporul chinez are dreptul la libertatile fundamentale, un drept firesc al tuturor fiintelor umane", sunt cuvintele lui Bush dintr-un discurs pe care il va sustine joi in Thailanda, dar pe care Casa Alba l-a dat publicitatii inca de miercuri, potrivit NewsIn. "America se opune ferm detentiei pentru disidentii politici din China, aparatorii drepturilor omului si militantii religiosi".

"Suntem sustinatorii unei prese libere, ai libertatii de reunire si ai dreptului la munca nu pentru a-i contraria pe liderii chinezi, ci pentru ca a acorda incredere poporului prin libertati sporite este singura modalitate pentru China de a-si dezvolta pe deplin potentialul", mai declara presedintele american.

Bush a ajuns miercuri in Thailanda, venind din Coreea de Sud. El este asteptat joi seara la Beijing, unde vineri va asista la ceremoniile de deschidere a jocurilor olimpice din China, tara in care va ramane pana luni. Dupa Coreea de Sud si Thailanda, China este punctul culminant al acestui turneu care probabil este ultimul pe care il face in Asia presedintele american.

Bush se duce la Beijing intr-un moment in care militantii pentru drepturile omului acuza autoritatile chineze ca nu isi respecta promisiunile facute pentru a obtine organizarea JO si ca se folosesc de pretextul securitatii pentru a consolida represiunea.

Bush, care a anuntat inca din septembrie 2007 ca va asista la Jocurile Olimpice si care a rezistat de atunci apelurilor de boicotare a evenimentului, a reiterat miercuri in Coreea de Sud ca face distinctia intre sport si politica, insa a spus ca dintotdeauna a ridicat problema libertatilor in China. Bush a fost tinta unor presiuni constante din partea militantilor pentru drepturile omului sau din partea politicienilor americani, care ii cer sa se foloseasca de formidabila expunere mediatica a JO pentru a adresa un mesaj puternic liderilor chinezi. Insa presedintele american a repetat ca Jocurile Olimpice reprezinta "un eveniment sportiv" si ca se duce la Beijing pentru a-i sustine pe sportivi, in speranta ca sportivii americani vor castiga cele mai multe medalii de aur. Bush, care a spus ca declinarea invitatiei ar fost un afront la adresa chinezilor, a explicat ca este vorba despre a le arata respect.

"Nu am nevoie de Jocuri pentru a-mi exprima opinia, pentru ca fac acest lucru de cand sunt presedinte", a spus Bush, care afirma de luni de zile ca va discuta despre chestiunea libertatilor cu omologul sau Hu Jintao. In relatiile economice si politice pe care el insusi le-a calificat drept complexe, dar care in realitate sunt tot mai stranse, Bush incearca un exercitiu de echilibristica diplomatica. El a provocat furia autoritatilor chineze primind celebri disidenti la Casa Alba cu cateva zile inainte de plecarea sa in acest turneu. Foarte preocupat de libertatea religioasa in China, el a spus ca va asista la o slujba religioasa duminica si ca va face o declaratie la iesirea din biserica.

Totusi, scria The New York Times, presiunile chineze l-au determinat pe Bush sa renunte sa participe la slujba intr-o biserica nerecunoscuta si sa sustina un mare discurs pe aceasta tema. Potrivit presedintelui american, Statele Unite si partenerii lor sunt pregatiti pentru toate posibilitatile in privinta evolutiei Chinei, insa Bush s-a declarat "optimist".

In afara de acest discurs, Bush si sotia lui ar trebui sa-si consacre joi o mare parte a timpului si Myanmarului. Seful Casei Albe va lua pranzul cu disidenti din aceasta tara, iar Laura Bush, care a facut din cauza Myanmarului unul dintre cele mai importante angajamente personale asumate, se va deplasa in zona frontierei la o tabara de refugiati. "Incercam sa punem capat tiraniei din Myanmar", spune Bush in discursul sau. El cere din nou regimului militar sa-i elibereze pe opozanta Aung San Suu Kyi si pe ceilalti detinuti politici.