Cel mai mare complex metalurgic bulgar, Kremikovti, a fost declarat falimentar miercuri de catre Tribunalul din Sofia, a anuntat serviciul de presa al tribunalului, relateaza NewsIn

"Tribunalul a declarat ca acest complex este in faliment si a deschis procedura de lichidare", potrivit sursei citate. Falimentul complexului din Kremikovti a fost cerut de creditori carora complexul le datoreaza 1,5 milioane de euro.

La sfarsitul anului 2007, complexul din Kremikovti avea o datorie totala de 800 de milioane de euro, potrivit saptamanalului economic Capital. Complexul metalurgic, care furniza circa 10% din exporturile bulgare, era din 2005 in proprietatea lui Pramod Mittal, fratele mai mic al omului de afaceri indian Lakshmi Mittal, proprietar al combinatului siderurgic de la Galati.

Falimentul complexului ar urma sa deschida calea cumpararii sale de catre Lakshmi Mittal, proprietar al Arcelor, care s-a anuntat interesat de preluare. Lakshmi Mittal a promis, in schimb, ca va prelua datoriile complexului metalurgic si va investi imediat intre 100 si 150 de milioane de dolari in combinat. Alte investitii de 500 de milioane de dolari ar urma sa fie facute in cinci ani, dintre care 120 de milioane vor fi alocati pentru o serie de masuri de ecologizare.

Un alt candidat in ceea ce priveste cumpararea complexului este miliardarul ucrainean Konstantin Jevago, proprietar al firmei Vorskla Steel. El a promis o finantare imediata de 90 de milioane de dolari, din care furnizarea de minereu in valoare de 30 de milioane de dolari, dar si investitii intre 500 si 650 de milioane de dolari pe o perioada de cinci ani.

Cei doi oameni de afaceri au promis mentinerea celor 5.000 de locuri de munca existente in prezent la Kremikovti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.