La numai cateva ore dupa ce secretarul general al ONU, Kofi Annan, se pronunta, la New York, in favoarea revizuirii Tratatului de neproliferare nucleara (TNP), pledand pentru o lume fara arme atomice, Iranul isi reitera intentia de a relua operatiunile de imbogatire a uraniului, activitati capabile sa serveasca fabricarii de arme nucleare. In baza acordului incheiat, anul trecut, cu Londra, Berlin si Paris, Teheranul a suspendat acest proces legat de combustibilul nuclear, asteptand gasirea unei solutii pe termen lung, vizand ambitiile atomice iraniene. Ieri, directorul Agentiei internationale pentru energie atomica, Mohamed ElBaradei (foto), a sfatuit Iranul sa se abtina de la decizii unilaterale, daca vrea sa evite sanctiuni din partea Consiliului de Securitate.

Intre timp, serviciile americane de informatii au anuntat "detectarea unor indicii care atesta faptul ca regimul comunist de la Phenian pregateste un test nuclear subteran", ipoteza sustinuta si de expertii rusi, potrivit carora un astfel experiment va avea loc, probabil,in luna iunie. Oricum, Statele Unite, care au promis sa respecte moratoriul vizand experimentele nucleare, au afirmat ca dispun de importante modalitati de intimidare pentru a contracara amenintarea nucleara nord-coreeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.