Salim Hamdan, fostul sofer al lui Osama ben Laden, a fost gasit vinovat de "sustinere materiala acordata terorismului", nu insa si de "complot", potrivit sentintei emise miercuri de catre tribunalul militar de la Guantanamo, relateaza AFP

Fostul sofer al lui ben Laden risca pedeapsa cu inchisoare pe viata, la finalul primului proces judecat de un tribunal militar de exceptie din Statele Unite dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza NewsIn.

"Suntem multumiti ca Salim Hamdan a avut un proces corect", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto, dupa anuntarea verdictului care-l gasea vinovat pe Hamdan de "sustinere materiala acordata terorismului". Juriul a respins insa acuzatia de "complot".

Pe durata celor 15 zile de proces, avocatii apararii au incercat sa demonstreze ca Hamdan este un simplu angajat preocupat sa-si castige existenta si nu un "militant infocat" al-Qaida, cum a fost portretizat de acuzare.

Cei sase jurati militari selectati pentru acest proces au inceput deliberarile luni seara.

Marti a izbucnit un conflict intre parti care parea sa duca la anularea procesului. Acuzarea a cerut judecatorului militar, amiralul Keith Allred, sa modifice instructiunile pe care le-a dat juratilor cu privire la definitia termenului de "crima de razboi". Insa avocatii apararii au avertizat ca, daca aceste instructiuni sunt modificate, procesul trebuie anulat pentru viciu de procedura.

Recunoscand ca este posibil sa fi facut o "greseala", judecatorul a decis sa nu revina asupra instructiunilor, iar acuzarea si-a retras cererea. Procurorii au cerut totusi ca autoritatile militare sa clarifice legea care reglementeaza judecarea pentru "complot", pentru viitoarele procese in fata acestor tribunale extraordinare, reinstituite pentru prima oara dupa procesul de la Nuremberg.

Arestat in Afganistan in noiembrie 2001, Hamdan este inchis de mai bine de sase ani la Guantanamo.
Create dupa atentatele de la 11 septembrie, "comisiile militare" constituite in tribunale extraordinare au dat nastere unei indelungate batalii juridice inainte de deschiderea acestui prim proces, sapte ani mai tarziu.

La proces au putut asista militanti pentru drepturile omului si 30 de jurnalisti, iar Hamdan nu a purtat catuse.

La finalul pledoariei lor, cei cinci avocati ai apararii, printre care unul militar, au apreciat intr-un comunicat comun ca "au existat in realitate doua procese: unul care trebuia sa stabileasca daca Hamdan este sau nu vinovat (..) si al doilea care trebuia sa stabileasca daca aceasta procedura este legitima". "Lumea intreaga este interesata de echitatea sistemului instituit de Guvern pentru a-l judeca" pe Hamdan, au reamintit ei.

Avocatii se vor adresa Curtii de Apel federale a Districtului Columbia, la Washington, si chiar Curtii Supreme, cea mai inalta jurisdictie din tara, drept pe care Congresul l-a introdus pentru detinutii de la Guantanamo.

Acest proces va fi urmat de multe altele. In total, 21 de detinuti de la Guantanamo din cei 265 au fost inculpati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.