Compania Transgold (actuala denumire a combinatului Aurul Baia Mare) va trebui sa-si reduca productia cu 85%, in urma unei decizii luate in acest sens de justitia ungara, intr-un proces vechi de patru ani. Astfel, acum doua zile, Tribunalul municipal din Budapesta a luat aceasta hotarire ca urmare a accidentului din 2000, in urma caruia Transgold a deversat cianura in riurile Somes si Tisa, afectind ecosistemul din tara vecina. Este o decizie finala a instantei din Budapesta. Ea poate fi atacata cu recurs, dar are efect imediat.

Transglod SA este detinuta in proportie de 50% de compania australiana Eurogold, iar alte 45% sint detinute de Ministerul Economiei (MEC). Rezulta, asadar, o pierdere directa din calitatea de actionar pe care o are statul, in conditiile in care Transgold va lucra la 15% din capacitate.

Singura sursa de aur

Pierderea cea mai importanta este generata de cealalta calitate pe care o are Transgold: combinatul de la Baia Mare este singura sursa de aur a Romaniei. "Doar Transgold poate sa scoata aurul din minereul extras de noi", ne-a spus Vasile Tintea, directorul general al Remin Baia Mare. Minereul de aur din Romania este extras in minele societatii Remin. Compania nu poate insa extrage aurul din minereu, lucru pe care il face Transgold. Si, ca atare, daca Transgold isi va reduce productia cu 85%, productia de aur extras din minereul romanesc se va diminua si ea.

Tintea nu ne-a putut spune insa si cu cit. "Nu stim cit vom reprezenta noi din cei 15% care au mai ramas", spune directorul Remin, care s-a ferit sa ofere vreo statistica referitoare la aurul extras in Romania. Secretarul de stat din MEC, Ion Mantog, este ceva mai optimist: "Mai sint citeva modalitati de prelucrare a minereului aurifer, dar la Transgold s-au obtinut randamentele cele mai bune (cea mai mare cantitate de aur scoasa din tona de minereu - n.red.).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.