Ministerul Educatiei si Cultelor a hotarat ca parintii sa aiba posibilitatea de a refuza cursul de religie pentru copii lor, fara sa fie obligati sa mentioneze motivul pentru care au facut aceasta alegere si nici sa-si releve confesiunea.

Pana acum, doar parintii care nu erau de religie ortodoxa puteau sa ceara o scutire pentru copiii lor, fiind obligati sa-si declare religia. Dintre cei 11 milioane de locuitori ai Greciei, mai mult de 90% sunt de ortodocsi. Milionul de imigranti, mare parte albanezi, nu sunt crescuti in religia dominanta.

Aceasta constrangere a declararii religiei nu a fost admisa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a presat mult guvernul grec sa ia decizia de a nu mai impune obligativitatea participarii la orele de religie, nerespectand astfel “caracterul obligatoriu” al studierii ortodoxismului in scoli, impus de Biserica Greaca.

Mentinerea studierii religiei in scoli este o consecinta a incercarii de a educa tinerii cu ajutorul normelor religioase, fara insa sa se tina cont de libertatea confesionala. In Romania, disciplina religie este obligatorie in invatamantul primar si cel gimnazial, iar in liceu face parte din trunchiul comun, insa elevul are dreptul sa o inlocuiasca in cazul in care nu doreste sa urmeze aceasta disciplina.

In martie 2008, partidele au semnat Pactul National pentru educatie, propus de Traian Basescu, document care detine o serie de obiective si de principii care au ca scop îmbuntirea sistemului educaional. In timpul dezbaterii pentru eventualele schimbari in textul pactului, PC a declarat ca va aduce amendamente legate de obligatia predarii religiei in licee, iar ministrul liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat ca “educatia religioasa trebuie sa aiba o mai mare greutate in programa scolara”.