Primarul orasului Hiroshima si-a exprimat dorinta ca urmatorul presedinte al Statelor Unite sa sustina interzicerea armelor nucleare, cu ocazia ceremoniilor ce marcheaza 63 de ani de la primul atac atomic din istorie, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Circa 45.000 de persoane, printre care premierul nipon Yasuo Fukuda, s-au adunat in fata memorialului dedicat victimelor bombei atomice, intr-un parc din Hiroshima din apropierea Domului, cladire expozitionala a carei structura a rezistat in mod miraculos deflagratiei.

Participantii s-au rugat in picioare si in tacere la ora locala 8.15 (2.00, ora Romaniei), ora la care, in 6 august 1945, o singura bomba americana ucidea instantaneu peste 140.000 de persoane si iradia sau provoca arsuri mortale altor cateva zeci de mii.


In discursul sau, primarul orasului Hiroshima, Tadatoshi Akiba, a reamintit ca Statele Unite sunt una dintre singurele trei tari din lume care se opun rezolutiei ONU propuse de Japonia pentru interzicerea armelor nucleare.

"Nu putem decat sa speram ca presedintele Statelor Unite ales in noiembrie va asculta cu atentie vocea majoritatii, pentru ca supravietuirea speciei umane este prioritatea absoluta", a spus el.

Akiba a adaugat ca efectele psihologice ale bombei atomice asupra supravietuitorilor au fost subestimate timp de zeci de ani. Primarul a anuntat ca va lansa un studiu stiintific pe aceasta tema cu o durata de doi ani, in conditiile in care supravietuitorii bombei atomice au, in medie, peste 75 de ani.

"Acest studiu ar trebui sa ne aduca la cunostinta adevarul dureros, nascut din suferinte tragice, potrivit caruia armele nucleare trebuie interzise", a spus el.

La trei zile dupa bomba de la Hiroshima, Statele Unite lansau o a doua bomba nucleara, asupra orasului-port Nagasaki (sud), soldata cu inca 70.000 de morti.

Japonia a capitulat in 15 august, punand capat celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Japonia, care are in prezent o Constitutie pacifista, a devenit intre timp una dintre cele mai apropiate aliate ale Statelor Unite, gazduind pe teritoriul sau peste 40.000 de militari americani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.