Provocarile mondiale precum incalzirea globala, lipsa apei si a hranei dar si indiferenta guvernelor vor intensifica instabilitatea si pornirile violente in randul oamenilor, potrivit unui raport al Millennium Project, citat de NewsIn

Raportul subliniaza 15 factori de risc, de la apa si energie, la crima organizata sau etica, ce instiga la violenta. Potrivit textului, lumea este vulnerabila in fata instabilitatii sociale si a violentelor in special din cauza pretului energiei si al alimentelor, a guvernelor neperformante, schimbarii climatice, diminuarii rezervelor de energie si hrana, desertificarii si migratiei.

Pana la mijlocul anului 2008, autorii raportului au identifcat 14 conflicte soldate cu cel putin 1.000 de morti: cinci in Africa, patru in Asia, doua in America, doua in Orientul Mijlociu si unul impotriva "extremismului mondial", astfel de evenimente urmand a fi alimentate in urmatorii 10 ani.

Centrul american pentru analize navale a identificat 46 de tari, insumand 2,7 miliarde de locuitori, care se confrunta cu un risc crescut de conflict armat, si alte 56 de tari, cu o populatie totala de 1,2 miliarde de locuitori, care risca instabilitate politica.

Raportul, care se bazeaza pe estimarile FAO (Agentia ONU pentru Alimentatie si Agricultura), subliniaza ca 37 de tari se confrunta in acest moment cu crize alimentare provocate de cresterea cererii in tarile in curs de dezvoltare, cresterea pretului energiei, utilizarea culturilor agricole pentru biocarburanti, scumpirea ingrasamintelor si speculatiile de pe piata.

Potrivit textului, in ultimii ani, consumul mondial a depasit productia, iar factorii aflati la originea scumpirii alimentelor par sa se manifeste pe termen lung. In aceste conditii, autorii documentului recomanda noi abordari in agricultura, de exemplu, o irigare mai buna, cercetari genetice, pentru a pune la punct specii care rezista mai bine la seceta sau acvaculturi.

"Pretul alimentelor de baza s-a dublat in lume", se arata in raport. "Pretul cerealelor, de exemplu graul sau orezul, a crescut cu 129% incepand din 2006. In conditiile in care aproape trei miliarde de persoane traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi, un conflict social mondial pe termen lung pare inevitabil, in lipsa unor politici mai serioase privind alimentatia, in lipsa unor progrese stiintifice notabile si a unor schimbari alimentare", avertizeaza autorii documentului.

Pe plan demografic, populatia mondiala va creste de la 6,7 miliarde de persoane in prezent, la 9,2 miliarde in 2050, dupa care, la scurt timp, va atinge un maxim de 9,8 miliarde, pentru a cobori in cele din urma la 5,5 miliarde in 2100, potrivit previziunilor ONU.

Tot in acest sens, expertii avertizeaza asupra faptului ca lumea va avea nevoie de o cantitate dubla de hrana in 2013, ceea ce va presupune un consum mai mare de apa, pamant si ingrasaminte.

Si apa se numara printre problemele importante cu care se confrunta omenirea. Raportul arata ca 700 de milioane de persoane sunt afectate in prezent de penuria de apa, adica dispun de mai putin de 1.000 de metri cubi pe an. Acest numar ar putea creste de la trei miliarde de persoane pana in 2025, din cauza cresterii economice mondiale, a schimbarii climatice si a cresterii cererii de apa.

In ceea ce priveste energia, cererea mondiala s-a putea dubla in urmatorii 20 de ani.

Cat despre fenomenul schimbarii climatice, expertii avertizeaza ca Africa va fi continentul cel mai grav afectat, desi este regiunea care contribuie cel mai putin la acest factor. Sudul continentului ar putea pierde 30% din culturile de porumb pana in 2030.

In pofida acestor previziuni sumbre, raportul pentru anul 2008 al Millennium Project, un centru international de cercetare, subliniaza ca "progresele stiintei, tehnologiei, educatiei, economiei si administratiei par sa permita lumii sa functioneze mai bine decat in prezent".

Millenium Project este o retea mondiala de institutii din peste 100 de tari, creata la initiativa Federatiei asociatiilor ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.