Presedintele George W. Bush si-a exprimat astazi ingrijorarea in legatura cu un presupus program nuclear pe baza de uraniu imbogatit desfasurat de Coreea de Nord si a cerut o verificare minutioasa a activitatilor atomice ale Phenianului, relateazaNewsIn.

"I-am impartasit presedintelui ingrijorarile mele legate de situatia drepturilor omului din Coreea de Nord, de activitatile de imbogatire a uraniului, de testele nucleare, de proliferare si de programele balistice", a declarat Bush intr-o conferinta de presa sustinuta la Seul, dupa o reuniune cu omologul sau sud-coreean Lee Myung-bak.

Coreea comunista a prezentat la sfarsitul lunii iunie un inventar in care sunt detaliate activitatile sale atomice, element capital al unui acord incheiat in anul 2007 cu cele cinci tari cu care negociaza de cinci ani denuclearizarea - Coreea de Sud, China, Statele Unite, Japonia, Rusia.

Dar Washingtonul a lasat sa se inteleaga in repetate randuri ca declaratia Phenianului lasa fara raspuns intrebari esentiale, in special in ceea ce priveste imbogatirea uraniului.

In anul 2002, Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca dezvolta un program pe baza de uraniu puternic imbogatit, in scopuri militare. Regimul comunist dezminte aceste acuzatii.

Casa Alba a conditionat retragerea efectiva a Phenianului de pe lista cu statele teroriste de prezentarea unei declaratii exacte si verificabile a programelor sale.

Coreea de Nord, care a efectuat primul sau test atomic in octombrie 2006, s-a angajat din august 2003 in negocieri internationale care vizeaza demolarea instalatiilor sale nucleare in schimbul unui ajutor energetic vital.

Discutiile ii ofera tarii comuniste, una dintre cele mai izolate din lume, si perspectiva normalizarii relatiilor sale cu comunitatea internationala.

Bush a declarat insa ca Phenianul ramane, cel putin deocamdata, pe "axa raului", potrivit Reuters. El si-a exprimat, totusi, speranta ca intr-o zi aceasta lista nu va mai exista.

In 29 ianuarie 2002, la patru luni dupa atentatele din 11 septembrie, presedintele George W. Bush a declarat, in discursul sau anual despre starea natiunii, ca Irakul lui Saddam Hussein, Coreea de Nord si Iranul, tari care sustin terorismul international, producand sau incercand sa produca arme de distrugere in masa, formeaza o "axa a raului". Aceasta expresie a ramas una dintre cele mai marcante din cei aproape opt ani de presedintie Bush.

Faptul ca pasii facuti recent de Coreea de Nord, printre care prezentarea detaliilor programului sau nuclear si aruncarea in aer a turnului de racire din complexul Yongbyon, nu au dus la scoaterea Phenianului de pe lista statelor care sustin terorismul a ridicat intrebari daca va fi vreodata sters.

"Acest lucru ramane de vazut", a subliniat Bush, dupa reuniunea cu presedintele Lee. "Pentru a fi scos de pe lista, de pe 'axa raului', liderul nord-coreean va trebui sa ia unele decizii", a explicat el.
Bush a calificat, insa, demolarea turnului de racire de la Yongbyon drept un pas "pozitiv".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.