Detinutii de la baza navala americana Guantanamo, din Cuba, nu vor putea fi "eliberati niciodata", din cauza "pericolului" pe care l-ar reprezenta, chiar si in cazul celor adusi in fata justitiei si achitati, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, informeaza NewsIn.

Geoff Morrell, purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii, a facut aceste afirmatii in conditiile in care verdictul in procesul lui Salim Hamdan, judecat de un tribunal militar de exceptie, este asteptat astazi.

Desi fostul sofer al lui Osama ben Laden va avea posibilitatea sa faca apel in fata unui tribunal federal, deci civil, "cel putin pe termen scurt, el este considerat un 'inamic combatant' si ramane un pericol", a explicat el. "El va fi probabil detinut in continuare pentru o perioada de timp, inclusiv dupa" o eventuala achitare, a adaugat el.

Morrell a amintit ca, desi cel putin 20 de procese sunt prevazute sa aiba loc in fata aceleiasi instante extraordinare ca si al lui Hamdan, majoritatea detinutilor (aproximativ 265 in prezent) nu vor fi nici judecati, nici eliberati.

Se fac eforturi pentru transferarea detinutilor in tarile lor de origine, pentru a fi fie inchisi, fie eliberati, a dat el asigurari. "Dar cred ca exista in continuare un numar mare de detinuti la Guantanamo care nu trebuie eliberati niciodata din cauza amenintarii pe care o reprezinta pentru lume", a explicat oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.