Casa Alba si CIA sunt acuzate de fabricarea unei scrisori in legatura cu Irakul si 11 septembrie. Conform datelor oferite de NewsIn, Presedintia americana a ordonat CIA-ului sa fabrice o scrisoare care sa stabileasca o legatura intre liderul irakian Saddam Hussein si atentatele de la 11 septembrie 2001

Aceasta ipoteza este sustinuta de jurnalistul american, Ron Suskind, care a declarat marti la postul de radio american NPR ca, George Tenet a transmis ordinul Casei Albe catre oficiali de rang inalt ai agentiei.

Teza prezentata de Ron Suskind sta la baza noii sale carti, "The Way of the World" (Calea lumii), carte care a fost imediat criticata de Casa Alba, CIA si de fostul director CIA.

"Nu am primit niciodata ordine de acest tip din partea Casei Albe si nici nu a existat vreodata la CIA vreo persoana implicata in acest gen de activitate, din cate stiu eu", a declarat Tenet, intr-un comunicat.
Ron Suskind l-a citat printre sursele sale pe fostul sef al diviziei pentru Orientul Mijlociu din CIA, Rob Richard, dar si alte persoane "implicate direct in aceasta operatiune".

"Tenet se intoarce spre Richard si ii spune: 'asculta, puscasule marin (Richard este un fost puscas marin), acest lucru nu o sa-ti placa, insa asa stau lucrurile", a relatat jurnalistul.

Potrivit lui Suskind, Casa Alba i-a dat lui George Tenet o scrisoare cerandu-i sa fie rescrisa de catre Tarir Jallil Habbush, fost responsabil din serviciile de informatii irakiene plasat in detentie preventiva de CIA dupa declansarea invaziei americane in Irak in 2003. In scrisoarea datata iulie 2001, Habbush informa ca Irakul l-a gazduit pe Mohammed Atta, principalul pirat al aerului implicat in atentatele de la 11 septembrie, si ca acesta "a depus eforturi extraordinare si s-a aratat hotarat sa conduca grupul care va ataca tintele vizate pentru distrugere", potrivit cartii.

Mark Mansfield, purtator de cuvant al CIA, a dezmintit orice implicare a agentiei in fabricarea unui fals si a reamintit ca opera lui Suskind se afla in librarii la "raionul de fictiune".

Cartea afirma deasemenea ca, un responsabil al serviciilor britanice de informatii s-a intalnit in secret cu Habbush la Amman inainte de razboi si ca acesta din urma i-ar fi spus ca Irkul nu are arme de distrugere in masa. Presedintele Bush era in posesia acestei informatii inainte de invazia americana din Irak, sustine jurnalistul american Ron Suskind.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.