Cetatenii din Kosovo care vor sa intre in Romania, vor primi viza pe o foaie separata, care va fi atasata pasaportului. Tara noastra nu recunoaste pasapoartele emise de autoritatile kosovare, acestea fiind valabile strict pentru a dovedi identitatea titularului, a informat MAE la solicitarea NewsIn

Romania nu recunoaste independenta Kosovo de aceea, nu poate sa recurga la niciun act care ar implica recunoasterea suveranitatii Kosovo prin legitimarea autoritatilor care emit astfel de documente, cum ar fi, spre exemplu, aplicarea in pasaport a vizei de intrare in Romania sau a stampilei de intrare/iesire de pe teritoriul tarii noastre, a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

"Data fiind pozitia Romaniei de nerecunoastere a 'statului Kosovo', Romania nu recunoaste nici documentele sau actele emise de autoritatile de la Pristina, respectiv pasapoartele emise de autoritatile kosovare. Singurele documente valabile de calatorie care pot fi recunoscute de Romania pentru Kosovo sunt pasapoartele emise de autoritatile sarbe, respectiv pasapoartele emise de UNMIK", a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu.

Totusi, cetatenilor kosovari le este permisa intrarea in Romania, spre deosebire de alte tari care nu recunosc Kosovo si care refuza accesul kosovarilor in tara lor.

Autoritatile de la Pristina au anuntat ca, incepand cu data de 18 iulie 2008, elibereaza noi tipuri de pasapoarte pentru cetatenii kosovari. Aceste pasapoarte, care au pe coperta albastra stema noului stat kosovar, vor circula in paralel cu pasapoartele eliberate de autoritatile Republicii Serbia si cu documentele de calatorie UNMIK (Misiunea ONU in Kosovo), pana la expirarea termenului de valabilitate al acestora din urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.