Doi berlinezi au incins spiritele in capitala germana deschizand un bar cu tematica STASI, unde clientii pot sa-si savureze berea inconjurati de aparatura de supraveghere si alte echipamente ale politiei secrete, ceea ce a atras critici din partea victimelor regimului represiv, relateaza NewsIn.

Pub-ul "Compania (Die Firma)", decorat in acest stil original, se afla la o aruncatura de bat de fostul sediu al temutei politii secrete din Germania de Est.

Proprietarii Willi Gau, de 60 de ani, si Wolfgang Schmelz, in varsta de 53 de ani, sustin ca au dorit sa provoace dezbateri prin intermediul micului lor bar. Cu toate acestea, mai multe organizatii reprezentante ale victimelor cunoscutului STASI au catalogat ideea ca fiind lipsita de gust.

"Pub-ul era gandit in mod satiric, dar totusi serios", a explicat Gau, stand la intrarea barului sau, unde clientii sunt intampinati de emblema politei STASI.

Inauntru, in fata unui poster care ureaza "Bun venit in capitala Republicii Democrate Germania" sta un manechin imbracat cu uniforma politiei RDG, cu baston de cauciuc si catuse.

Proprietarii servesc berea si mancarea specific est-germana intr-un decor cu masini de scris, camere de supraveghere, aparatura de interceptie si o urna pe care scrie "E.H - 1912-1994", referindu-se la fostul lider comunist Erich Honecker. Mai mult, clientii fideli pot depune o cerere pentru a deveni "iinformatori STASI" si obtin astfel o reducere.

"Respectam victimele regimului, dar nu vrem sa ascundem faptele sub covor", a declarat Gau, adaugand ca este vremea unei noi abordari a trecutului dureros al Germaniei. "Dupa 20 de ani este cazul sa schimbam modul in care vorbim despre acest subiect", a subiniat proprietarul barului.

Ministerul Germaniei de Est pentru Securitatea Statului, cunoscut ca STASI, fondat in 1950, este considerat una dintre cele mai represive agentii de politie din lume. STASI monitoriza aproape toate aspectele vietii cetatenilor, folosind tortura, intimidarea si o retea de informatori pentru a anihila disidentii.

Marianne Birthler, conducatoarea biroului guvernamental care gestioneaza arhivele STASI, a declarat ca noul bar este "greu de intrecut in ceea ce priveste lipsa de gust".

"Numerosi oameni care cunosc metodele inumane ale Ministerului pentru Securitatea Statului nu vor putea savura cu siguranta o bere in acest bar", a declarat Birthler pentru ziarul local Leipziger Volkszeitung.

Siegfried Reiprich, care lucreaza la o fosta inchisoare STASI transformata in muzeu, considera ca pub-ul "este o insulta la adresa victimelor". La randul sau, Peter Alexander Hussock, de la organizatia pentru ajutorarea victimelor "Help", a declarat pentru cotidianul Bild ca problema este mult prea serioasa pentru a se putea glumi pe seama ei.

"Multi tremura inca atunci cand se gandesc la STASI. Ei sufera de insomnie si din cauza unor probleme psihice", a explicat Hussock.

La prabusirea Germaniei de Est, STASI ajunsese sa aiba un personal permanent de 91.000 de oameni si o vasta retea de informatori.

Dupa caderea Zidului Berlinului, in noiembrie 1989, demonstrantii au devastat sediul STASI din Normannenstrasse, in estul Berlinului, unde Gau si Schmelz si-au deschis acum barul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.