Traiul in Europa si Asia devine din ce in ce mai scump, contrar situatiei din SUA, arata un studiu anual al firmei americane de consultanta Mercer, potrivit Le Figaro.
Scaderea dolarului a dus la scumpirea vietii in capitalele europene, cu Moscova si Londra in fruntea topului, mult mai pretentioase decat orasele americane. In acest an, al crizei imobiliare si financiare, New York a ramas singura metropola americana in topul celor mai scumpe 50 de orase din lume, conform unui studiu intocmit de Mercer.

Studiul, folosit de firme pentru a calcula diurnele angajatilor in deplasari externe, compara standardele de viata din 143 de orase din lume, bazandu-se pe preturile a 300 de produse din cosul zilnic, precum: locuinta, transportul, alimentele si micile distractii din timpul liber.

Pentru al treilea an consecutiv, Moscova figureaza in fruntea acestui clasament international, ca urmare a cresterii continue a rublei in raport cu dolarul si a maririi semnificative a preturilor locuintelor. In ciuda crizei, Tokyo se afla pe a doua pozitie, urmat de Londra, care a pierdut locul second de anul trecut din cauza scaderii lirei sterline in raport cu moneda euro. Capitala norvegiana, Oslo, unde preturile au crescut 50% in cinci ani, a ajuns pe a patra pozitie, urcand sase locuri intr-un an.

Orasele europene din zona euro, Copenhaga, Geneva si Zurich figureaza in topul primelor zece cele mai costisitoare metropole din lume. Milano, care este considerat cel mai scump oras din Europa este plasat in top inainte cu un loc de Paris, deoarece preturile nu variaza atat de mult de la un an la altul. Capitala franceza se afla pe locul 12 in clasament.

In acest palmares, Asia este prezenta prin Tokyo, Seul, Osaka, Hong Kong si Singapore. Pekin nu se afla decat pe locul 20, precedat de Viena, insa inainte de Helsinki, in timp ce Shanghai a devenit mai scump decat Amsterdam. Si orasele indiene au avansat in top, avand in vedere cresterea nivelului de trai: Bombay a castigat patru locuri, plasandu-se in fata orasului Hamburg, in timp ce New Delphi este mai sus in top decat Los Angeles, care a scazut treisprezece locuri intr-un an.

Din cauza slabirii dolarului, viata nu mai este atat de scumpa in 19 orase americane din clasament. In privinta oraselor Americii de Sud, cu exceptia lui Rio de Janiero si Sao Paolo din Brazilia, mai ales Quito, din Ecuador si Asucion, din Paraguay, ocupa partea de jos a clasamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.