Irakul a redevenit proprietarul iahtului de la Nisa al fostului dictator Saddam Hussein, la finalul unui lung foileton judiciar, a anuntat luni avocatul statului irakian in acest dosar, informeaza NewsIn.
Intr-o scrisoare din 1 iulie, statul iordanian, care era prezentat drept noul proprietar al vasului, a anuntat ca renunta la orice pretentii asupra acestuia si accepta argumentele Irakului, a declarat pentru AFP reprezentantul juridic irakian Ardavan Amir-Aslani.

"Transferul de proprietate este efectiv din 17 iulie si ambasadorul Irakului in Franta s-a deplasat la Nisa pentru a ridica pavilionul irakian pe vas", a precizat el.

Ocean Breeze, un iaht luxos de 82 de metri a fost rebotezat cu aceasta ocazie Basrah Breeze, dupa numele orasului Basra. In acest port din sudul Irakului a fost ancorat iahtul dupa livrare, in 1981. In timpul razboiului dintre Iran si Irak, iahtul a fost dus in portul Jeddah din Arabia Saudita, pentru a fi protejat.

Dupa invazia americana din Irak, caderea lui Saddam Hussein in 2003 si executarea sa in 2006, Ocean Breeze a reaparut in toamna anului 2007 la Nisa, pe Coasta de Azur, unde a fost rapid pus in vanzare prin intermediul unei companii londoneze, la pretul de 23.512.790 de euro.

Bagdadul s-a opus vanzarii si s-a adresat cu succes unui tribunal comercial de la Nisa pentru a obtine punerea sub sechestru a iahtului in asteptarea unei decizii a justitiei cu privire la proprietarul de drept.
Societatea Sudeley Limited, cu sediul in Insulele Cayman, afirma ca vasul ii apartine pentru ca fusese donat de familia lui Saddam Hussein regelui Arabiei Saudite, care l-ar fi dat apoi regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, actionar al companiei.

Avocatii Sudeley nu au putut fi contactati luni. Irakul este implicat in numeroase proceduri vizand recuperarea bunurilor lui Saddam din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.