Romii alungati dintr-un cartier cu locuinte improvizate in altul fac obiectul unor evacuari sistematice in Franta, scrie "Le Monde".

La Ales, exemplifica publicatia, romii beneficiari de ajutor de intoarcere au fost convocati de politie pentru luarea de amprente digitale, fotografii si prelevarea de saliva. Cei mai multi dintre ei nu vor, insa, sa paraseasca Franta, iar asociatiile denunta sistematic absurditatea expulzarilor. Plecati voluntar sau nu, nimic nu ii impiedica pe romi sa ia autocarul pentru a reveni in Franta.

In total, pana la sfarsitul lui august, circa 633 de romi vor fi evacuati din cea mai mare tabara din Franta, situata la Saint-Ouen, in Seine Saint-Denis, pe un teren unde urmeaza sa fie construite locuinte sociale, un asa numit "sat de insertie". Miercuri, 30 iulie a fost ultima zi oferita romilor de la Saint-Ouen pentru a candida la un astfel de proiect. Desi peste 300 de persoane si-au prezentat candidatura, acolo se vor putea instala cel mult o suta. Serviciile sociale avertizeaza ca un sat de insertie nu poate primi mai mult de douazeci de familii, si ca ceilalti vor fi nevoiti sa plece.

Subprefectul zonei Saint-Denis, Olivier Dubaut a tinut sa sublnieze ca "Nu vom tolera tabere improvizate". In proiecte similare, numai 21 de familii au fost selectionate la Saint-Denis si 18 la Aubervilers. "Lipseste vointa politica. Numai o sustinere financiara europeana ar permite realizarea unor proiecte de mai mare amploare", estimeaza Marie-Louise Mouket, responsabila a Pact Arim 93, asociatie de insertie prin cazare ce a fost insarcinata de primaria din Saint-Ouen sa efectueze o ancheta sociala. Ea va permite prefectului sa aprecieze, dupa criterii lasate la discretia sa, familiile care au "vointa de a se integra in societatea franceza" pe plan profesional, scolar si lingvistic. "Cei care nu corespund acestor criterii sunt obligati sa paraseasca teritoriul francez", afirma Dubaut.

In final, 400 de romi din Saint-Ouen sunt amenintati cu expulzarea, iar 94 s-au inscris la serviciile de imigrare pentru a pleca de bunavoie in Romania. Potrivit Ministerului Imigratiei, suma ajutorului de intoarcere este mentinut la 300 de euro de adult. Totusi, la Saint-Etienne si la Saint-Ouen, romii afirma ca nu li s-au promis decat 150 de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.